Menu

Uw zoekacties: Zuiderpolder onder Haarlem

1741 Zuiderpolder onder Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Zuiderpolder was voorheen een deel van de Veerpolder, maar werd door het graven van de trekvaart van Amsterdam naar Haarlem daarvan gescheiden. De polder werd bemalen door de molen Zeldenpas aan de Rijksstraatweg van Amsterdam naar Haarlem, gebouwd in 1860. In 1929 werd een elektrisch gemaal gebouwd, waarna de molen in 1939 voor afbraak werd verkocht. Uiteindelijk werd ze in 1941 verplaatst naar Oud Ade ten zuiden van de Haarlemmermeerpolder.
Vanaf de jaren 1920 werd een groot deel van de polder binnen de bebouwing van de stad Haarlem getrokken.
Zie ook: Archieven van de voorlopers van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 1407-1811: inv.nrs. 426, 427-432; en Archieven van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, 1812-1857: inv.nr. 945.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1898-1978
Omvang in meters:
1,15
Periode documenten:
1898-1978
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-24.
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord