Menu

Uw zoekacties: Schinkelpolder onder Aalsmeer

1745 Schinkelpolder onder Aalsmeer

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Schinkel- of Zwartepolder is gelegen tussen Aalsmeer en Amstelveen en grenst aan de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en de Schipholkade. In 1858 werd de uitgeveende polder weer drooggemalen en verkaveld. Het gemaal van de polder staat aan de Molenkade.
De Schinkeldijk en -brug waren vroeger in beheer bij de polder, om een rijweg op de dijk te kunnen hebben en zo zeker te zijn van een gemakkelijke toegang van de Legmeerdijk naar de polder. Toen door de gemeente Aalsmeer een rijweg werd aangelegd van de polder naar de kom van het dorp werden de Schinkeldijk en -brug overgedragen aan de Gemeente.
Na 1933 werd ruim de helft van de polder onteigend door de gemeente Amsterdam vanwege de aanleg van het Amsterdamse Bos. Het gemaal had daarna een grote overcapaciteit en de polder had dus nooit meer last van hoogwater.
In de oorlogsjaren 1940-1945 had de polder flink last van de nabije ligging van de luchthaven Schiphol. De Duitsers wilden verdedigingswerken ingraven in de dijken maar dit kon nog net worden voorkomen.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1813-1978
Omvang in meters:
1,05
Periode documenten:
1813-1978
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-39. Zie ook stukken in het archief van het Ambachtsbestuur van Aalsmeer, (1549) 1567-1811 (1830) en in het archief van het Gemeentebestuur van Aalsmeer, (1809) 1812-1911 (1930).
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord