Menu

Uw zoekacties: Stommeerpolder onder Aalsmeer

1746 Stommeerpolder onder Aalsmeer

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het dorp Aalsmeer is door twee drooggemaakte veenpolders aan de Legmeerdijk verbonden: de Stommeerpolder en de Hornmeerpolder. Beide polders liggen binnen eenzelfde ringdijk en zijn van elkaar slechts gescheiden door de Middelkade, die niet hoger ligt dan het maaiveld.
Op 23 juli 1622 verleenden de Staten octrooi tot droogmaking van de Stommeer. De bedijking werd in 1650 begonnen, nadat Anthony Godin en zijn compagnons de omliggende landen hadden verworven.
De polder werd bemalen door de Stommeermolen op de dijk langs de Oosteinderpoelpolder. In 1919 brandde de molen uit maar deze werd weer opgebouwd. Nadat de molen bij hevige storm in 1928 zijn wieken verloor, werd in de molen een elektromotor opgesteld.
Toch kon de polder niet altijd droog gehouden worden. Bij noordwestenwind en een waterstand van 0.16- N.A.P. brak op 4 december 1854 de dijk door en liep de polder samen met de Hornmeerpolder onder water.
Per 1 januari 1969 werden de Stommeer- en de Hornmeerpolder samengevoegd, nadat een nieuw gemaal voor beide polders was gebouwd. Negen jaar later ging de polder op in het Waterschap Groot-Haarlemmermeer.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1650-1968
Omvang in meters:
2,25
Periode documenten:
1650-1968 (1972)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-116. Zie ook stukken in het archief van het Ambachtsbestuur van Aalsmeer, (1549) 1567-1811 (1830) en in het archief van het Gemeentebestuur van Aalsmeer, (1809) 1812-1911 (1930).
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord