Menu

Uw zoekacties: Buitendijkse Buitenveldertse Polder onder Amstelveen en Amsterdam

1748 Buitendijkse Buitenveldertse Polder onder Amstelveen en Amsterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Buitendijkse Buitenveldertse Polder is gelegen in de gemeenten Amsterdam en Amstelveen en werd vroeger begrensd door het Nieuwe Meer ten noorden, de Rietwijkeroorderpolder en de Schinkelpolder ten westen en de Amstelveenseweg ten oosten. In het verlengde lagen vroeger de Legmeerplassen, waarvan een groot gedeelte aan de polder behoorde. Het vormde een waterschap met de Thamerbuitenpolder, de Uithoornse Polder en de Kalslagerpolder.
In 1876 werd de aan de polder toebehorende oppervlakte van ruim 961 hectare water en ruigte in de Legmeerplassen verkocht aan de Maatschappij tot Droogmaking van de Noorder-Legmeerpolder. Bij overeenkomst van 3 januari 1877 werd bepaald, dat de sinds 1674 bestaan hebbende conventie tussen de Buitendijkse Buitenveldertse polder en de Kalslagerpolder werd opgeheven. Door de daarop gevolgde droogmaking van het Noorder-Legmeer heeft de polder een geheel zelfstandig bestaan gekregen.
De polder was voorheen gelegen in de gemeente Nieuwer-Amstel en was verdeeld in de Bovenlanden en de Benedenlanden.
De Benedenlanden werden gevormd door de Veenpolder in het noordelijk gedeelte van de Buitendijkse Buitenveldertse polder. In 1904 verleenden Gedeputeerde Staten van Noord-Holland concessie voor vervening van het noordelijk gedeelte van de polder. Bij besluit der Staten van 16 juli 1918 werd de Veenpolder in het noordelijk gedeelte van de Buitendijkse Buitenveldertse polder opgericht als zelfstandig orgaan. Deze Veenpolder werd bij besluit van 1 juli 1930 opgeheven, omdat hij door de voltooiing van de vervening zijn bestaansrecht als afzonderlijke rechtsgemeenschap verloren had. Bezittingen, schulden en archief zijn toen overgegaan naar de Buitendijkse Buitenveldertse polder. Het bijzonder reglement van die polder kende sinds die tijd afzonderlijke voorschriften voor de Bovenlanden en de Benedenlanden.
De waterkeringen van de polder waren de Koenenkade ten noorden en het Schinkeldijkje ten zuiden. De eerste was in onderhoud bij de polder, terwijl het Schinkeldijkje bij overeenkomst van 27 november 1858 ten laste van de Schinkelpolder is gebracht, en later in onderhoud is overgegaan aan de Gemeente Aalsmeer.
De bemaling geschiedde eerst door de Koenenmolen, die in 1917 werd vervangen door een elektrisch gemaal aan de Koenenkade, en uitslaande op de Nieuwe Meer.
Ten gevolge van de uitvoering van het Bosplan werden alle gronden in de Benedenlanden vanaf 1933 door de gemeente Amsterdam onteigend. De overige gronden in de polder zijn daarna in gebruik genomen voor bebouwing.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1674-1978
Omvang in meters:
3,45
Periode documenten:
1674-1978
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-127.
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.