Menu

Uw zoekacties: Memories van Successie (successiebelasting) in Noord-Holland
x178 Memories van Successie (successiebelasting) in Noord-Holland
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

178 Memories van Successie (successiebelasting) in Noord-Holland
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
-
1. Bijlage
Inventaris
1. Kantoor Alkmaar
2. Kantoor Amsterdam
3. Kantoor Edam
4. Kantoor Enkhuizen
5. Kantoor Haarlem
6. Kantoor Den Helder
7. Kantoor Hilversum
8. Kantoor Hoorn
9. Kantoor Medemblik
10. Kantoor Nieuwer-Amstel
11. Kantoor Purmerend
12. Kantoor Schagen
13. Kantoor Texel
14. Kantoor Weesp
15. Kantoor Zaandam
Kenmerken
Datering:
1818-1902
Periode documenten:
1818-1902 (1926)
Omvang:
248,00
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Kleine Houtweg, raadpleging mogelijk binnen 30 minuten
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst inv. nrs. 1-2624. Deze inv. nrs. zijn alleen digitaal (voor zover gedigitaliseerd) of op microfilms te raadplegen in de studiezaal.
In de plaatsingslijst wordt per successiekantoor opgegeven welke gemeenten onder het betreffende kantoor vallen. Een lijst van gemeenten met verwijzing naar het kantoor waar de betreffende gemeente onder valt is ook opgenomen in de plaatsingslijst.
Over het algemeen werden de 'negatieve' memories (de sterfgevallen waar geen belasting werd geheven) vernietigd. Uitzondering daarop zijn de memories die een opgave van onroerend goed bevatten. Overigens werd tot 1878 alleen successiebelasting geheven als iemand zonder nakomelingen overleed. Liet iemand (klein)kinderen na, dan is er alleen iets te vinden als die persoon onroerende goederen naliet.
In de periode 1818-1856 zijn er geen alfabetische overzichten, wel kan over het algemeen worden gezocht op datum van overlijden. Voor de periode 1856-1902 moet eerst gezocht worden in de 'Tafel V-bis'. Dit is een overzicht van alle sterfgevallen op min of meer alfabetische volgorde. Vóór de naam staat het dossiernummer waarmee verder gezocht kan worden in de memories. Daarnaast is van een aantal kantoren de 'Tafel VI' bewaard, waarin op min of meer alfabetische volgorde nagekeken kan worden of iemand een testament heeft gemaakt, en zo ja op welke datum en voor welke notaris. Voor algemene aanwijzingen is in de studiezaal een zoekwijzer 'Memories van Successie 1806-1927' beschikbaar.
Index op de memories van successie, kantoor Haarlem, 1882-1902, is te raadplegen op de website van het Noord-Hollands Archief. Indexen kantoor Alkmaar, 1845-1902, en kantoor Hilversum, 1889-1902, zijn te raadplegen in de studiezaal. Beschikbaar zijn de namen van de overledenen in gemeenten in de regio's Alkmaar en Hilversum.
Licentie:
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS