Menu

Uw zoekacties: registers van huwelijksaangiften, huwelijksafkondigingen en ...

180 registers van huwelijksaangiften, huwelijksafkondigingen en huwelijkstoestemmingen van de burgerlijke stand van de gemeenten in de provincie Noord-Holland, Archiefdeel van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1811-1932
Omvang in meters:
250,15
Periode documenten:
1811-1932
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-2007. Nrs. 646, 835-844 zijn loze nummers. Van 1811-1879 waren er vier soorten registers van de burgerlijke stand: een register van geboorten, van huwelijken en echtscheidingen, van huwelijksaangiften en -afkondigingen en van overlijden. Van 1879-1913 waren er vijf soorten, toen het register van huwelijksaangiften en -afkondigingen werd gesplitst. Van 1913-1935 waren er zes soorten, met een register van huwelijkstoestemmingen er bij. In 1935 verviel het register van huwelijksafkondigingen en in 1995 de registers van huwelijksaangiften (ondertrouw) en huwelijkstoestemmingen. Tenslotte bracht de invoering in 1998 van een register van geregistreerde partners het aantal weer op vier. In 1890 zijn door brand de huwelijksbijlagen uit de periode 1811-1888 van de volgende gemeenten (met name in West-Friesland) verloren gegaan: Abbekerk, Andijk, Avenhorn, Beets, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, Castricum, Enkhuizen, Graft, Grootebroek, Grosthuizen, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Obdam, Opmeer, Opperdoes, Oudendijk, De Rijp, Schardam, Scharwoude, Schellinkhout, Spanbroek, Sijbekarspel, Twisk, Uitgeest, Urk, Ursem, Venhuizen, Vlieland, Wervershoof, Westwoud, Wognum, Wijdenes en Zwaag. Urk en Vlieland behoorden tot 1941 tot de provincie Noord-Holland, vanaf 1941 respectievelijk tot de provincies Flevoland en Friesland.