Menu

Uw zoekacties: Familie Bik te IJmuiden

1837 Familie Bik te IJmuiden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In het Nationaal Archief in Den Haag bevindt zich het archief van het geslacht Bik en aanverwante geslachten, 1789-1946. Dit archief bevat veel stukken welke betrekking hebben op de activiteiten van de leden in het voormalige Nederlands-Indië.
Een van de leden van deze familie, Adrianus Johannes Emanuel Arnold Bik was geboren op 12 juni 1855 in Cheribon, Midden-Java. Hij werd op zesjarige leeftijd naar Nederland gezonden, waar hij door zijn grootvader Adrianus Johannes Bik werd opgevoed. In 1879 promoveerde hij in de rechten en vestigde zich als advocaat.
Kort daarna, in 1882 werd hem gevraagd om de belangen te behartigen van zijn oudoom J.W. Arnold, die naast uitgestrekte bezittingen op Java ook betrokken was bij de ontwikkeling en de exploitatie van het zuidelijk gedeelte van De Breesaap, een terrein rond de monding van het in 1876 geopende Noordzeekanaal. Hiertoe was door zijn grootvader A.J. Bik en de al vermelde J.W. Arnold de Maatschappij IJmuiden opgericht met als doel de ontwikkeling van dit stuk grond, waarvan zij reeds enige jaren eigenaren waren. De leiding van deze maatschap nam hij tot 1887 waar. Hierna vertrok hij van Amsterdam, waar hij gedurende deze periode woonachtig was, weer naar Den Haag, waar hij zich in 1915 vestigde in een nieuwgebouwde villa aan de Carnegielaan 11. De maatschappij werd in 1909 aan de staat overgedragen, maar nog lang nadien diende Bik de regering van advies over de opzet van de Gemeente Velsen. Hij huwde op 12 maart 1891 met Adriana Henriëtte Enger (1866-1939) en overleed op 3 maart 1931.
Van de bijgaande stukken, op 24 maart 1976 in bruikleen gegeven door de heer A.J.E. Bik, hebben de meeste betrekking op de ontwikkeling van het gebied waar de plaats IJmuiden gevestigd werd.
Naar: Inventaris van het archief van het geslacht Bik en aanverwante Geslachten, 1789-1946, door J.A.A. Bervoets, Nationaal Archief, Den Haag, 1977. Toegangsnummer 2.21.024.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1877-1882
Omvang in meters:
0,75
Periode documenten:
(1866) 1877-1882 (1938)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-53. Het archief bevat vooral stukken betreffende de ontwikkeling van het gebied waar de plaats IJmuiden gevestigd werd, met name van het zuidelijk gedeelte van De Breesaap, een terrein rond de monding van het in 1876 geopende Noordzeekanaal. Inv. nr. 21 (Panoramakaart van het Noordzeekanaal met plan IJmuiden, uitgegeven door de Amsterdamsche Kanaal Maatschappij, z.j. (1880)) is in de Atlas van het Noord-Hollands Archief geplaatst: nr. 51-001689. Het eigenlijke archief van de familie Bik, 1789-1946, berust in het Nationaal Archief in Den Haag (toegangsnr. 2.21.024).
Gemeente:
Velsen