Menu

Uw zoekacties: Vereniging Zwem- en Badinrichting Het Zijdelmeer te Uithoorn

1884 Vereniging Zwem- en Badinrichting Het Zijdelmeer te Uithoorn

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De vereniging werd opgericht op 1 juni 1922. Het bestuur bestond uit 7 leden en werd gekozen uit en door de leden. De statuten werden goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 21 september 1922, nr. 44. In 1922 werd een zweminrichting aangelegd, gelegen in het Zijdelmeer, aan het Zijdelveld, achter het pand van de heer Hogerwerf. Naar aanleiding van een rapport van de Inspectie van de Volksgezondheid over de slechte waterkwaliteit, besloot het bestuur op 16 juni 1953 tot sluiting over te gaan, ingaande 17 juni 1953. Het bad werd daarna gesloopt. De opstallen werden verkocht aan de gemeente Vinkeveen voor een zwemgelegenheid in de Vinkeveense plassen. In 1956 werd de vereniging ontbonden. Bij aanvang van de archiefbewerking bedroeg de omvang van het archief 1,2 m. Alles lag geheel door elkaar, geen enkele orde was erin te herkennen. Na opschoning en beschrijving bedroeg de omvang van het archief 0,8 m.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1922-1956
Omvang in meters:
0,75
Periode documenten:
1922-1956
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-44.
Gemeente:
Uithoorn
Categorie: