Menu

Uw zoekacties: Galen-Somers, W.H. van, te Haarlem, Collectie van

1903 Galen-Somers, W.H. van, te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Wilhelmina (Mien) van Galen-Somers trouwde in 1942 met haar man, Hendrik (Henk) van Galen, geboren in Arnhem. Hij kwam uit Gouda, en zijn familie woonde daar nog. Zij kwam uit Haarlem. In 1942 werd Henk naar een arbeidskamp gestuurd in Duitsland waar hij dwangarbeid moest verrichten. In de periode 1942-1943 hebben ze veel brieven naar elkaar gestuurd. Het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit deze correspondentie, evenals brieven van de moeder van Mien aan het echtpaar. Daarnaast bevat de collectie ook portretfoto’s van Mien en Henk, net als Mien’s schoolrapport van de Haarlemse Huishoud- en Industrieschool.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1942-1944
Omvang in meters:
0,40
Periode documenten:
1942-1944
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-35. De collectie bestaat in hoofdzaak uit correspondentie tussen mevr. W.H. van Galen-Somers en haar echtgenoot H. van Galen, die in de Tweede Wereldoorlog een aantal jaren gedwongen in Duitsland verbleef.
Gemeente:
Haarlem