Menu

Uw zoekacties: Monster, J.A., als voorzitter van het Comité Milieu Schiphol...

1906 Monster, J.A., als voorzitter van het Comité Milieu Schiphol te Heemstede

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1990 werd door een aantal verontruste burgers uit Heemstede het Comité Bestrijding Vliegtuiglawaai Schiphol opgericht. Initiatiefnemer was dhr. J.A. Monster die ook voorzitter werd van het comité. Aanleiding was de overlast in de regio die werd veroorzaakt door een gewijzigde uitvliegroute van de Kaagbaan en het uitvliegen van de vliegtuigen van de Amstelveenbaan.
De doelstelling van het comité was tweeledig, de uitbreiding van Schiphol moest een halt worden toegeroepen en het gebruik van de Amstelveenbaan, ook bekend als de Bulderbaan, moest worden verminderd. In 1991 werd door de gemeente Heemstede een eenmalige subsidie van 1000 gulden toegekend. De naam van het comité werd dit jaar gewijzigd in Comité Milieu Schiphol.
Ondanks de goed gedocumenteerde en gefundeerde kritieken die het comité aanleverde, bleek na enkele jaren het effect hiervan teleurstellend te zijn.
De stukken in dit persoonlijk archief van dhr. J.A. Monster beslaan de periode 1990 - 1995.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1990-1995
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
1990-1995
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 503.6 nrs. 1-30.
Gemeente:
Heemstede