Menu

1926 Burgerlijke Instelling voor Maatschappelijk Hulpbetoon te Aalsmeer
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De oudste gegevens over een (algemeen) Burgerlijk armbestuur te Aalsmeer dateren van 1824. *  Voor die tijd werd alleen een college van huiszittende armenvoogden gevonden. *  Vanaf 1824 tot 1855 functioneerde een armbestuur of college van armmeesters "der Gemeene of buitenarmen in de gemeente Aalsmeer". *  Daarnaast waren er in die tijd algemene instellingen van sociale en maatschappelijke zorg zoals de Maatschappij van Weldadigheid en de Maatschappij van Moederlijke Liefdadigheid alsmede diverse kerkelijke instellingen op dit gebied. * 
In 1855 werd de burgerlijke armenzorg te Aalsmeer gereglementeerd. Artikel 1 van het nieuwe reglement voor het Burgerlijk armbestuur in de gemeente Aalsmeer luidde: "aan het armbestuur is opgedragen het verlenen van onderstand uit fondsen daartoe door het gemeentebestuur aangewezen aan en de verzorging van die behoeftigen in deze gemeente, van welke het gebleken is dat zij van kerkelijke of bijzondere instellingen van weldadigheid geen onderstand kunnen erlangen (...)". Het nieuwe Burgerlijk armbestuur werd een adviescollege voor de gemeenteraad. Het bestuur bestond uit zes leden, benoemd door de gemeenteraad.
In de periode 1913 tot 1931 werd het reglement diverse malen gewijzigd, mede in verband de geleidelijke uitbreiding van het bestuur tot negen leden. * 
Bij raadsbesluit van 17 februari 1937 werd besloten het Burgerlijk armbestuur om te zetten in een Burgerlijke instelling voor Maatschappelijk Hulpbetoon. Het aantal bestuursleden bleef daarbij ongewijzigd. *  Deze instelling functioneerde als zodanig tot juli 1942 toen omzetting in een Gemeentelijke dienst voor Sociale Zorg een feit werd. *  Het archief met een omvang van 0,5 m eindigt hier.
Het archief bevat behalve de bestuursarchieven van de opeenvolgende instellingen gedeponeerde stukken van een tweetal instellingen, t.w. de plaatselijke subcommissie van de (landelijke) Maatschappij van Weldadigheid (1818-1825) en de in 1829 opgerichte Maatschappij van Moederlijke Liefdadigheid.
In 2002 is het archief beschreven door Archiefservice Nederland als onderdeel van het herinventarisatieproject van de archieven uit de periode 1526-1911 (1942).
Aangezien het geen onderdeel uitmaakt van een secretarie-archief is het apart beschreven.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1824-1942
Omvang in meters:
0,50
Periode documenten:
(1818) 1824-1942 (1944)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 001.7 inv. nrs. 1-20. Het archief ook bevat ingekomen en minuten van uitgaande stukken van de plaatselijke subcommissie van de Maatschappij van Weldadigheid, 1818-1825 (inv. nr. 18) en een reglement van de Maatschappij van Moederlijke Liefdadigheid te Aalsmeer, 1830 (inv. nr. 19). Zie ook archief van het Gemeentebestuur van Aalsmeer, (1865) 1911-1929 (1970), inv. nrs. XIII-XV.
Gemeente:
Aalsmeer