Menu

2093 Vries, Ton de, te Haarlem, Collectie van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
A.A.W. (Ton) de Vries werd geboren op 8 juni 1929 te Velsen. Ton de Vries zette zich vanaf de jaren '70 in voor het individu in de maatschappij, met name de drop-outs die recht hebben op een eigen plek in de maatschappij, zonder zorg- of overheidsbetutteling.
Ton de Vries was o.a. betrokken bij de ISP (Informatie SteunPunt), in de 1e lijn van de GGZ. Hij was actief in de Provo/kabouter-beweging in Haarlem. Na zelf enige tijd zonder vaste woonplek te zijn geweest en werkloos te worden, raakte hij betrokken bij de Landelijke vereniging thuislozen en het werkelozen comité. In de gemeente Zandvoort was hij onder meer betrokken bij het opzetten van een Sleep-In, de Wereldwinkel, het jongerencentrum De Nachtuil en de politieke partij 'De plek van de niet-stemmers'. Ton de Vries gaf tevens cursussen gebarentaal en was gastdocent gebarentaal op de Hogeschool Utrecht. Ton de Vries was in zijn dagelijkse leven werkzaam als bouwkundig tekenaar.
Met uitzondering van de ISP, ging het steeds om korte kleinschalige projecten om een probleem aan de orde te stellen, respectievelijk op te lossen. Bij zijn werkzaamheden stond hem steeds de erkenning van het individu aan de rand van de samenleving voor ogen, als volwaardige burger en tevens gebruikmakend van zijn ervaring en inzicht.
Ton de Vries overleed op 31 december 2021 te Haarlem.
In deze collectie zijn stukken te vinden over de activiteiten van Ton de Vries bij het Werktredenplan, Stichting Release, Strohalm, het begeleid zelfstandig wonen van (ex)-psychiatrische patiënten, de Wereldwinkel, het Werklozencomité Zandvoort, ZMF, Leprabestrijding Aktie Zandvoort, de politieke partij 'De Plek Van De Niet-Stemmer' en het Jeugdcentrum De Nachtuil. In verband met bijzondere persoonsgegevens is inventarisnummer 1 voor een periode van 75 jaar na afsluiting van het dossier niet-openbaar.
Plaatsingslijst

Kenmerken

Datering:
1970-2002
Omvang in meters:
1,00
Periode documenten:
1970-2002
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-26. Nr. 1 is pas openbaar vanaf 2078. De collectie bevat stukken over de activiteiten van Ton de Vries (1929-2021) bij het Werktredenplan, Stichting Release, Strohalm, het begeleid zelfstandig wonen van (ex)-psychiatrische patiënten, Wereldwinkel, Werklozencomité Zandvoort, ZMF (radio Zandvoort), Leprabestrijding Aktie Zandvoort, de politieke partij 'De Plek Van De Niet-Stemmer' en het Jeugdcentrum De Nachtuil in Zandvoort.
Gemeente:
Haarlem