Menu

Uw zoekacties: Agent van de arbeidsbemiddeling te Bloemendaal

2368 Agent van de arbeidsbemiddeling te Bloemendaal

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Aan de hand van de in het archief aangetroffen stukken valt af te leiden dat in 1922 in Bloemendaal een correspondent voor de werkeloosheidsverzekering en arbeidsbemiddeling werd aangesteld. Deze functionaris ressorteerde hiërarchisch onder een gemeentelijke dienst in Haarlem, die op zijn beurt onder de Rijksdienst stond. In 1932 wordt de correspondent agent genoemd. In plaats van de Haarlemse dienst wordt de Regionale Arbeidsbeurs opgericht. In het verslag van 1931-1935 worden als taken van de agent genoemd: een arbeidsbeurs, werkeloosheidsverzekering, loonbijslagregeling, werkverruiming, werkverschaffing en zorg voor jeugdige werklozen. Gezien het verder ontbreken van stukken zal het agentschap in 1941 zijn opgeheven. De agent was eerst werkzaam op het Raadhuis te Overveen. Hij verhuisde in 1931 naar het gebouw van de Dienst Publieke Werken aan de Brouwerskolkweg te Overveen. Van het archief is niets vernietigd. Het geeft een goede indruk van de werkzaamheden van een agent. Bij besluit van burgemeester en wethouders van 19 augustus 2008, nummer 19, is de openbaarheid van de inventarisnummers 18 en 19 beperkt tot het jaar 2017.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1922-1942
Omvang in meters:
0,50
Periode documenten:
1922-1942
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 203A.1 inv. nrs. 1-20.
Gemeente:
Bloemendaal
Categorie: