Menu

Uw zoekacties: Aalsmeerse Tuinbouw Patroonsvereniging te Aalsmeer

2385 Aalsmeerse Tuinbouw Patroonsvereniging te Aalsmeer

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De vereniging is op 21 januari 1919 als Aalsmeersche Tuinbouw Patroonsvereeniging opgericht. De doelstelling bestond uit het behartigen van de belangen van de werkgevers en door middel van een overlegorgaan een goede verhouding met de werknemers in stand te houden. Daarnaast waren een goed overleg en afspraken tussen werkgevers onderling van belang. Het was een werkgeversvereniging voor leden die zelfstandig hun bedrijf uitoefenden in de tuinbouw en ten minste een arbeider in dienst hadden. Het bestuur bestond uit de vertegenwoordigers van 4 groepen van tuinbouw: potbloemcultuur, boomkwekerij, rozencultuur en overige snijbloemcultuur. Voor de vereniging was het belangrijk dat de leden informatie over hun werknemers deelden. In de jaren 1946 tot 1949 hadden zij zich voor het eerst aangesloten bij de Hollandsche Maatschappij van Landbouw (H.M.v.L.) afdeling Aalsmeer. Deze samenwerking is in 1950 opnieuw voortgezet.
Het is onbekend wanneer de vereniging is opgeheven, daar de archiefbescheiden slechts tot 1987 aanwezig zijn. Wel is het bekend dat op 22 mei 1991 de H.M.v.L. en de Katholieke Land- en Tuinbouwbond (L.T.B.) besloten tot oprichting van een gezamenlijke Westelijke Land- en Tuinbouworganisatie (W.L.T.O.). Het archief van de patroonsvereniging is in 1993 namens de W.L.T.O., afdeling Aalsmeer geschonken aan de gemeente Aalsmeer.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1919-1987
Omvang in meters:
0,10
Periode documenten:
1919-1987
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 003.2 nrs. 1-7.
Gemeente:
Aalsmeer