Menu

Uw zoekacties: Allan, F., te Haarlem

2402 Allan, F., te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 12 oktober 1826 werd Francis Allan geboren te Helvoirt. Na in zijn jeugd enige tijd als lichtmatroos te hebben gevaren, koos hij voor het beroep van onderwijzer. In Nieuwendam werd hij in 1848 aangesteld als vierde rang onderwijzer en trad hij 23 juni 1850 met Gijsbartha de Boer in het huwelijk. Na het behalen van zijn onderwijsakten werd hij in 1850 op het eiland Marken als hoofdonderwijzer aangesteld. Met veel plezier bleef hij hier 14 jaar werken en werd vader van zijn twee kinderen Hendrik (1851) en Marie Antoinette (1854).
In 1863 verhuisde het gezin naar Haarlem aangezien dhr. Allan een aanstelling kreeg als leraar aan de Rijkskweekschool voor Onderwijzers. Vanuit zijn grote belangstelling voor geschiedenis en aardrijkskunde hield hij zich bezig met het ontwikkelen van studiemateriaal en topografische kaarten voor scholen. Zijn belangrijkste werk bestond uit het schrijven van de 'Geschiedenis en beschrijving van Haarlem van de vroegste tijden tot op onze dagen' welke in vier delen tussen 1874 en 1883 uitkwam. Tot zijn groot verdriet moest hij in 1873 meemaken dat zijn zoon bij een zwempartij om het leven kwam. Op 31 juli 1908 overleed Francis Allan te Haarlem.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1840-1908
Omvang in meters:
0,05
Periode documenten:
1840-1895, 1908
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-8. F. Allan (1826-1908) was leraar aan de Rijkskweekschool voor Onderwijzers en auteur van de 'Geschiedenis en beschrijving van Haarlem van de vroegste tijden tot op onze dagen'. Deze geschiedenis kwam in vier delen uit tussen 1873 en 1883.
Gemeente:
Haarlem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.