Menu

Uw zoekacties: distributie van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie betreffende

2479 distributie van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie betreffende

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna heeft Koninklijke Joh. Enschedé BV ongeveer 500 verschillende soorten distributiebonnen gedrukt. De eerste besprekingen over het ontwerpen van de distributiekaart vonden plaats op 18 juli 1938 bij het Rijksbureau Voorbereiding Voedselvoorziening in Oorlogstijd, ressorterend onder het Ministerie van Economische Zaken. Nadat de eerste oplage door de Landsdrukkerij was verzorgd, werd het drukken van de distributiebonnen overgeheveld naar Koninklijke Joh. Enschedé BV. In 1939 ontving iedereen zijn eerste distributiestamkaart, als eerste artikel kwam suiker op de bon.
Dagelijks waren er vijftienhonderd tot tweeduizend aangetekende poststukken die verzonden moesten worden, het postkantoor van Haarlem beschikte niet eens over voldoende postzakken. Grote porties werden daarom in auto’s vervoerd naar de belangrijkste distributiekringen en in kisten per trein. Na de spoorwegstaking van 1944 kwamen de distributiekringen zelf hun papieren halen, het liefst onherkenbaar zoals met: ziekenwagens, arrestantenwagens, auto’s van de luchtbeschermingsdienst en de brandweer. Na de oorlog zouden distributiebonnen nog jaren het leven van de consument beheersen. Koffie verdween in 1952 als laatste van de bon. Begin jaren zeventig werd er weer begonnen met het uitgeven van een bon: de benzinebon. Deze werd uitgegeven in het kader van de oliecrisis.
De distributiebonnen vallen onder de waardepapieren die Koninklijke Joh. Enschedé BV gedrukt heeft in de drukkerij. Daarnaast zijn er in de collectie drukvormen ook een aantal drukvormen van distributiebonnen te vinden, deze zijn gemaakt door de lettergieterij waardoor de collectie distributie hierbij ook in verband staat. Stukken over de vervaardiging van distributiebonnen, bijv. ingekomen en minuten van uitgaande stukken, bevinden zich in het archief van Koninklijke Joh. Enschedé BV (Historisch Bedrijfsarchief) te Haarlem, 1732-2013, zie toegangsnummer 2484.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1940-1957
Periode documenten:
1940-1957
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst doosnrs. 1-42. De collectie is vooralsnog alleen op afspraak te raadplegen. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. Museum Enschedé was het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé BV. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna heeft Koninklijke Joh. Enschedé BV ongeveer 500 verschillende soorten distributiebonnen gedrukt (1938-1952). De eerste besprekingen over het ontwerpen van de distributiekaarten vonden plaats op 18 juli 1938 bij het Rijksbureau Voorbereiding Voedselvoorziening in Oorlogstijd, dat onder het Ministerie van Economische Zaken viel. Nadat de eerste oplage door de Landsdrukkerij was verzorgd, werd het drukken van de distributiebonnen overgeheveld aan Koninklijke Joh. Enschedé BV. Na de oorlog zouden distributiebonnen nog jaren het leven van de consument beheersen. De koffie verdween in 1952 als laatste van de bon.
Gemeente:
Haarlem