Menu

Uw zoekacties: foto's, prenten en tekeningen van het Museum Enschedé te Haa...

2483 foto's, prenten en tekeningen van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels.
De collectie is ontstaan dankzij het bedrijf Koninklijke Joh. Enschedé BV maar ook dankzij de familie Enschedé, beide archiefvormers hebben materiaal verzameld wat nu in deze collectie is terug te vinden. Deze collectie is nog niet volledig geïnventariseerd. In de collectie zitten onder meer (Haarlem-)prenten, drukken van Escher, een aantal specimina van diverse grafische technieken, daguerreotypen, foto's en tekeningen.
De onderwerpen op de foto's zijn van een grote variëteit: koninklijke bezoeken aan het bedrijf, de bouw van nieuwe afdelingen, documentatie van machines, presentaties op tentoonstellingen en jubilea van werknemers. Enkele luxe albums tonen het gehele personeelsbestand in 1879 en in 1921. Het grootste gedeelte van de foto's stamt uit ca. 1930 of later; de 19e eeuw is met ca. 500 foto's vertegenwoordigd.
Een bijzonderheid bij de vroege foto's vormt een groep van 80 daguerreotypen, waarvan een aantal mogelijk tot de allervroegste, gedocumenteerde fotografische uitingen in Nederland behoort. Samen met de 19 exemplaren die nog in het bezit zijn van de familie Enschedé, is dit een van de grootste collecties daguerreotypen ter wereld die binnen één familie bewaard is gebleven.
In collectie is verbonden met het archief van de familie Enschedé, omdat er ook foto's van de leden van de familie Enschedé in de collectie zitten en tekeningen/prenten die gemaakt zijn door familieleden. Door deze foto's, prenten en tekeningen te zien in samenhang met het archief van de familie Enschedé, 1650-2010, zie toegangsnummer 2481, en het archief van Koninklijke Joh. Enschedé BV (Historisch Bedrijfsarchief) te Haarlem, 1732-2013, zie toegangsnummer 2484, kan een beter beeld gevormd worden over de desbetreffende personen waarover gesproken wordt in de archiefstukken.

Kenmerken

Datering:
1600-2000
Periode documenten:
1600-2000
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Voorlopige inventaris inv. nrs. 1-186. Een gedeelte van de collectie is niet geïnventariseeerd. De collectie is vooralsnog alleen op afspraak te raadplegen. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. Museum Enschedé was het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé BV. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. De collectie bevat prenten, tekeningen en foto's uit, van en over het bedrijf en de familie Enschedé. De onderwerpen op de foto's variëren onder andere van koninklijke bezoeken aan het bedrijf, bouw van nieuwe afdelingen, documentatie van machines, presentaties op tentoonstellingen en jubilea van werknemers. Enkele luxe albums tonen het gehele personeelsbestand in 1879 en 1921. Het grootste gedeelte van de foto's stamt uit ca. 1930 of later. Een bijzonderheid in de collectie vormt een groep van 80 daguerreotypen, waarvan een aantal mogelijk tot de allervroegste, gedocumenteerde fotografische uitingen in Nederland behoort. Samen met de 19 exemplaren die nog in het bezit zijn van de familie Enschedé, is dit een van de grootste collecties ter wereld die binnen één familie bewaard is gebleven.
Het grootste deel van de prenten bestaat uit reproductiegrafiek die ook in andere instellingen, zoals het Rijksprentenkabinet te Amsterdam en het Prentenkabinet van de Universiteit van Leiden te vinden zal zijn. Daarom is deze collectie niet volledig geïnventariseerd. Meer uitgesproken is de collectie Haarlem-prenten en de verzameling die betrekking heeft op Laurens Janszoon Coster, de vermeende uitvinder van de boekdrukkunst. Verdere bijzonderheden zijn onder andere negen prenten van Rembrandt en een tiental drukken van Escher. Ook is er een aantal specimina van diverse grafische technieken, waaronder vroege kleurendrukken van de kunstenaar Jaap Ploos van Amstel en Teyler.
Gemeente:
Haarlem