Menu

Uw zoekacties: kalenders van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van

2486 kalenders van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels.
In de collectie zijn twee kalenders uit 1890 te vinden. Een van de kalenders is voor het bedrijf Roeloffzen & Hübner, deze is echter niet bij Enschedé gedrukt. De andere kalender is van het bedrijf Joh. Enschedé en Zonen, deze is tot 1993 gedrukt.
De collectie beslaat de periode (1878) 1890-1991 (1999) en bevat kalenders vanuit coöperaties, verenigingen en bedrijven zoals bijvoorbeeld: Joh. Enschedé en Zonen, Droste, Het Nederlandse Rode-Kruis, AKU, KLM, NS, Shell, Van Heek & Co, Oranje Nassau, Stad Rotterdam, Ford, Roeloffzen & Hübner, DSM.
Een deel van de collectie is gedrukt in de drukkerij bij Koninklijke Joh. Enschedé BV, ook is een deel van de collectie ontvangen door Koninklijke Joh. Enschedé BV. Er zijn vignetten en drukvormen gebruikt vanuit de lettergieterij, ingekomen en minuten van uitgaande stukken over de kalenders bevinden zich in het archief van Koninklijke Joh. Enschedé BV (Historisch Bedrijfsarchief) te Haarlem, 1732-2013, zie toegangsnummer 2484.
Plaatsingslijst
Records 101 t/m 200
Records 201 t/m 300
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
Records 501 t/m 600
Records 601 t/m 700
Records 701 t/m 703
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1890-1991
Periode documenten:
(1878) 1890-1991 (1999)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst ongenummerd, alfabetisch geordend op naam en chronologisch op jaar. De collectie is vooralsnog alleen op afspraak te raadplegen. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. Museum Enschedé was het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé BV. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. De collectie bevat bijna 700 kalenders en bevat exemplaren vanuit coöperaties, verenigingen en bedrijven zoals bijvoorbeeld: Joh. Enschedé en Zonen, Droste, Nederlandse Rode Kruis, AKU, KLM, NS, Shell, Van Heek & Co, Oranje Nassau, Sigma Coatings, Stad Rotterdam, Ford, Roeloffzen & Hübner en DSM. Een deel van de kalenders is gedrukt in de drukkerij bij Koninklijke Joh. Enschedé BV, ook is een deel ontvangen door het bedrijf.
Gemeente:
Haarlem