Menu

Uw zoekacties: penningen en onderscheidingen van het Museum Enschedé te Haa...

2491 penningen en onderscheidingen van het Museum Enschedé te Haarlem, Collectie van

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels.
De meeste penningen en onderscheidingen uit deze collectie zijn ontvangen door Koninklijke Joh. Enschedé BV, enkelen van de penningen en onderscheidingen zijn ontworpen door Koninklijke Joh. Enschedé BV. De oudste penning in deze collectie is van 1740 met als afbeelding het wapen van de stad Haarlem en een vrouw zittend op een katoenbaal. In de collectie zitten ook medailles die gewonnen zijn door Koninklijke Joh. Enschedé BV bij bijv. tentoonstellingen zoals nijverheidstentoonstellingen.
Penningen en onderscheidingen werden veel gegeven aan werknemers bij bijv. hun pensionering of zoveel jarig dienstverband.
Zaken omtrent de penningen en onderscheidingen, zoals ingekomen en minuten van uitgaande stukken, zijn te vinden in het archief van Koninklijke Joh. Enschedé BV (Historisch Bedrijfsarchief) te Haarlem, 1732-2013, zie toegangsnummer 2484.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1740-2000
Periode documenten:
1740-2000
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-241. Een gedeelte van de collectie is niet geïnventariseeerd. De collectie is vooralsnog alleen op afspraak te raadplegen. Nadere informatie over de raadpleging bij de informatiebalie. Museum Enschedé was het bedrijfsmuseum van Koninklijke Joh. Enschedé BV. De werkzaamheden van Koninklijke Joh. Enschedé BV – het vroegere Joh. Enschedé en Zonen – omvatten ruim 300 jaar drukkerij, uitgeverij, lettergieterij en de vervaardiging van waardepapieren zoals bankbiljetten en postzegels. De collectie bevat ca. 300 penningen, onderscheidingen en diploma's. In de 19e en 20e eeuw deed Enschedé vaak mee met wereld- en vaktentoonstellingen. Vanwege de grafische kennis en kunde won het bedrijf vaak prijzen en onderscheidingen. Ook kreeg het deze regelmatig als relatiegeschenken of bedankjes. Penningen en onderscheidingen werden veel gegeven aan werknemers bij bijvoorbeeld hun pensionering of zoveel jarig dienstverband.
Gemeente:
Haarlem