Menu

Uw zoekacties: Commissie voor de dokwerken Willemsoord te Den Helder

255 Commissie voor de dokwerken Willemsoord te Den Helder

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De commissie voor het nieuwe droogdok te Willemsoord werd ingesteld bij beschikking van de ministers van Marine en Binnenlandse Zaken van 28 maart/5 april 1856 no. 148/106. Haar taak was het maken van een plan, bestek en nadere raming van kosten voor de bouw van een nieuw droogdok, een stoommachine en bijkomende werken op het maritieme etablissement Willemsoord. Naderhand werd deze taak meer en meer uitgebreid. Zo werd de commissie bij KB van 3 juni 1857 no. 94 tevens belast met de directie over de uitvoering van de dokwerken c.a. Dit had tot gevolg dat de naam van de commissie veranderde in: commissie voor de dokwerken te Willemsoord. De commissie was samengesteld als volgt:
-E. de Kruijff, na l juli 1856, J.G. van Gendt, hoofdingenieur van de Waterstaat in Noord-Holland, voorzitter;
-F.W. Conrad, hoofdingenieur, later inspecteur van de Waterstaat, lid; -jhr. J. Ortt, hoofdingenieur van de Waterstaat, lid; -A.E. Tromp, hoofdingenieur van de Marine, lid; -J. Strootman, ingenieur van de Waterstaat, lid en secretaris. Ingenieur Strootman was daarnaast belast met de uitvoering van de werken zelf.
Met ingang van 1 januari 1865 resp. 1 juli 1866 werden de voltooide werken door de commissie aan de directeur en commandant van de Marine te Willemsoord "in beheer en administratie" overgedragen. Per 30 juni 1866 werd de commissie ontbonden. Ingenieur Strootman evenwel bleef gedurende de tweede helft van 1866 nog werkzaam bij de dokwerken.
De inventarisnummers 1 en 2 bevonden zich in de archieven van de (arrondissements-)ingenieurs van de (Rijks)waterstaat in Noord-Holland, 1801-1900 (1974), en wel onder J. Strootman (voorl. nr. 367).
De inventarisnummers 3-7 werden in 1866 overgedragen door ingenieur J. Strootman aan de hoofdingenieur van de Waterstaat in Noord-Holland J.G. van Gendt. Deze archiefbestanddelen kwamen uiteindelijk bij het Rijksarchief via de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief. Zij bevonden zich tussen archiefbestanddelen van de Rijkswerf te Willemsoord.
Literatuur: Geschiedenis van de dokwerken op het maritieme etablissement Willemsoord aan het Nieuwe Diep. in: Verhandelingen van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, 1865/66.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1856-1867
Omvang in meters:
0,30
Periode documenten:
(1830) 1856-1867
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-8.