Menu

Uw zoekacties: Familie Diert van Melissant

281 Familie Diert van Melissant

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 19 mei 1891 stierf jonkheer Herman Jozef Frederik Jacob Diert van Melissant.
Hij was de zoon van jhr. Jozef Willem Cornelis Diert van Melissant en Henriette Josephine Caroline van Sonsbeeck, en "laatste mannelijk oir van de familie Diert van Melissant".
Nadat op 7 juni 1895 ook zijn moeder was overleden, is uitvoering gegeven aan het testament, door jhr. Herman op 31 december 1890 gemaakt.
Hierin had hij aan het "bisdom van Haarlem een som geld en andere zaken gelegateerd, voor de bouw en inrichting van een "r.-k. kerk met pastorie, school en onderwijzerswoning te Melissant".
Ook werden aan de bisschop van Haarlem negen paar portretten ter hand gesteld, beginnende met Jan Claesz. Diert, schepen en burgemeester van Gouda (1539-1573) en eindigende met Jozef Diert en Henriette van Sonsbeeck, bestemd om "in de zaal van de pastorie van Melissant te worden geplaatst". Voorlopig zijn deze portretten in het bisschoppelijk museum ondergebracht. Ook het familiearchief is bij die gelegenheid in het bezit van de bisschop gekomen. Daar het mij niet mogelijk was de stukken bij de afzonderlijke personen op hun plaats te brengen, zijn zij in verschillende rubrieken onderverdeeld, en uitvoerig beschreven, zodat zij gemakkelijk kunnen worden teruggevonden.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1414-1792
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
1414-1792
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 199-259. Inv.nr. 207 ontbreekt.