Menu

Uw zoekacties: Romolenpolder onder Haarlem en Haarlemmerliede en Spaarnwoude

3029 Romolenpolder onder Haarlem en Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Romolenpolder, die ook wel Roode-molenpolder genoemd werd *  was gelegen in de gemeenten Haarlem en Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Deze polder werd vermoedelijk al gesticht op 5 oktober 1456. *  Voor zover is na te gaan, werd de polder, voordat hij een eigen Reglement kreeg, bestuurd door drie poldermeesters, die elk jaar opnieuw werden gekozen: één, op voordracht van de poldermeesters, door burgemeester en regeerders van Haarlem en één op dezelfde wijze door schout en schepenen van Haarlemmerliede; de derde kozen de poldermeesters zelf. *  De jaarlijkse rekening werd door de schout van Haarlemmerliede en door de poldermeesters opgemaakt. Uit niets blijkt dat de laatsten verantwoording schuldig waren aan het bestuur van Haarlem of Haarlemmerliede; het tegendeel blijkt echter evenmin.
In 1845 werd voor de Romolenpolder en voor de Poel-, Veer-, Waarder- en Zuiderpolder een gezamenlijk reglement annex keur gemaakt. In bemaling en bestuur was er geen samenwerking.
In 1859 kreeg de Romolenpolder een eigen Bijzonder Reglement. *  De grenzen werden hierin uitgebreid beschreven, evenals in het gewijzigde Reglement van 1933. *  Verder werd er bepaald dat het dagelijks bestuur zou bestaan uit drie leden van wie er één tevens voorzitter was en die, steeds voor drie jaar, door en uit de stemgerechtigde ingelanden werden gekozen.
In 1876 werd de oude schepradmolen aan de zomervaart vervangen door de achtkanten vijzelmolen. *  In 1917 werd hierbij een machinegebouwtje met ruwoliemotor gezet vanwege het vele onderhoud van de molen. *  Nu de polder niet meer van windkracht afhankelijk was kon de bebouwing rond het gemaal toenemen, waarbij het oude windrecht werd afgekocht. Een 40 pk elektromotor verving in 1930 de ruwoliemotor. *  Een gelukkige omstandigheid voor de polder was, dat tijdens de oorlog de stroom voor het gemaal niet werd afgesloten of vitale onderdelen verwijderd, zodat de bemaling op normale wijze kon worden voortgezet en zelfs het grootste deel van de Vereenigde Groote en Kleine Polders, die het malen wel onmogelijk was gemaakt, door de Romolenpolder bemalen kon worden tussen 1942 en 1945. *  Tussen 1947 en 1949 werd eindelijk het plan uit 1932 om het gemaal af te breken en in het zuidwesten van de polder aan de Zuidschalkwijkerweg een nieuw te bouwen uitgevoerd. *  Dit was nodig vanwege de uitbreidingen van de stad Haarlem en de gemeente bekostigde dan ook de bouw. Tevens ruilde zij met de polder de benodigde percelen grond. * 
De oppervlakte van de polder bedroeg ruim 24o ha, bijna geheel belast. *  De omslag bleef tot 1940 erg laag, tussen f. 4,-- en f. 6,-- per ha; ook daarna kwam het bedrag niet hoger dan f. 10,-- per ha.
Na de opheffing van Romolenpolder, ingegaan op 1 augustus 1968, nam de gemeente Haarlem de taken over, overeenkomstig het besluit van de Staten. * 
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1677-1968
Omvang in meters:
1,75
Periode documenten:
1677-1968 (1969)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-119. In de Atlas van het Noord-Hollands Archief zijn geplaatst: uit inv. nr. 7 tekening Wilhelminabron, 1895 (=51-1198, 52-2047 t/m 52-2049), uit inv. nr. 10 kaart Reinaldapark, 1951 (= 51-1199), inv. nr. 94 (= 51-1200), uit inv. nr. 100 kaart van de Romolen e.o. (= 51-1201). Lijsten van secretaris-penningmeesters, 1859-1968, en tekeningen en kaarten met verwijzing naar de inventarisnummers in de inventaris.
Gemeente:
Haarlem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.