Menu

Uw zoekacties: Vereeniging tot Beheer van het Museum van Kunstnijverheid en...

3231 Vereeniging tot Beheer van het Museum van Kunstnijverheid en de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Nijverheid heeft in juli 1872 in haar 95ste algemene vergadering te Sneek, gehouden onder voorzitterschap van Dr. A. Vrolik, besloten tot het oprichten van een Museum voor Kunst toegepast op Nijverheid. De opening werd vastgesteld op 18 juli 1877 ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Maatschappij. In 1875 werden door de directeuren tot blijvende commissie van het museum benoemd de heren Mr. A.J. Enschedé, A.C. Kruseman, Prof. V.S.M. van der Willigen, S.J. Graaf van Limburg Stirum en F.W. van Eeden. Op 7 januari 1879 had, in tegenwoordigheid van Burgemeester en Wethouders van Haarlem, de opening plaats van de door de Commissie van het Museum van Kunstnijverheid opgerichte tekenschool. Deze werd ondergebracht in een leegstaand gebouw aan de Kraaienhorstergracht (nu Nassaulaan). In 1880 is het door de Commissie ontworpen en door de directeuren goedgekeurd reglement in werking getreden. De Raad van Bestuur werd ingesteld.
De Tekenschool werd op 19 september 1883 overgebracht naar een lokaal, gebouwd in samenwerking met de regering, op het terrein van de voormalige stallingen van het paviljoen. In 1885 werd de conservator door de Commissie opgedragen een plan ter uitbreiding en hervorming van het museum te ontwerpen. Na goedkeuring door de Commissie werd op 12 juli 1886 het nieuw ingerichte museum, door de toenmalige voorzitter van de Maatschappij, de heer J.F.W. Conrad, feestelijk geopend.
Sedert 1919 is de Commissie van het Museum voor Kunstnijverheid en de School voor Bouwkunde Versierende Kunsten en Kunstambachten vervangen door de Vereniging tot Beheer van het Museum van Kunstnijverheid en de School voor Bouwkunde, Versierende Kunsten en Kunstambachten.
In 1926 moest het museum tijdelijk gesloten worden. Het Paviljoen aan de Dreef werd bestemd voor het Provinciaal Bestuur. Op 1 september 1926 werd de school opgeheven. De niet op 15 september 1926 verkochte en in de Vleeshal bewaarde goederen, werden door de Maatschappij van Nijverheid en Handel aan verschillende musea en openbare instellingen afgestaan en in bruikleen gegeven. De bibliotheek werd in 1927 overgebracht naar de Noorderpandhuiskamer Prinsenhof 7, waar ze tot maart 1935 gevestigd bleef. Nadat op 1 januari 1935 het museum werd opgeheven, is door de Nederlandse Maatschappij van Nijverheid en Handel de bibliotheek van het Museum van Kunstnijverheid in bruikleen gegeven aan de gemeente Amsterdam.
In het archief van de Maatschappij van Nijverheid en Handel is opgenomen in inv.nr. 231 (1883, nr. 2) een verslag, inventaris, rekening en andere stukken van de Tekenschool voor Kunstnijverheid te Haarlem.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1876-1935
Omvang in meters:
11,30
Periode documenten:
1876-1935
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-230.
Gemeente:
Haarlem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.