Menu

Uw zoekacties: Barbara Gasthuis te Haarlem

3241 Barbara Gasthuis te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het Barbara Gasthuis is in 1435 gesticht door de priester Hugo van Assendelft. Hij schonk het gasthuis aan de stad, onder meer onder de voorwaarde dat zijn stichting tot in eeuwigheid het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis zou heten. Het beheer kwam in handen van door het stadsbestuur aangestelde gasthuismeesters. Er woonden 13, na 1601 14 arme, zieke vrouwen. Ondanks de wens van de stichter veranderde het gasthuis in de 16de eeuw van naam, het werd het Barbara Gasthuis. In 1841 besloten B & W het gasthuis een andere bestemming te geven, namelijk die van bewaarschool voor kinderen van behoeftige ouders. Het archief is ontvangen van Regenten in 1863. (zie: Verslag Gemeentearchief 13 januari 1864, nr. 107) Tegenwoordig rest van het oude gebouw alleen de gevelsteen uit 1624, die een middeleeuws gasthuisinterieur weergeeft.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1435-1841
Omvang in meters:
2,10
Periode documenten:
(1418) 1435-1841
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 18.6 inv. nrs. 1-66.
Gemeente:
Haarlem