Menu

Uw zoekacties: Polder Buitenhuizen onder Assendelft

3325 Polder Buitenhuizen onder Assendelft

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1522 verklaarde heer Gerrit van Assendelft, dat wanneer men Buitenhuizen zou moeten buitendijken, de schepenen met drie van de belangrijkste rijken uit elk vierendeel van Assendelft de nieuwe polder zouden moeten keuren. Korte tijd hierna is Buitenhuizen door het leggen van een inlaag tot een buitenpolder gemaakt, die voor de Assendelver Zeedijk in het IJ uitstak.
Bij de aanleg van het Noordzeekanaal in 1874 werd de polder doorgraven en in twee delen gescheiden. Het noordelijk gedeelte ligt tussen de Assendelver Zeedijk en het Noordzeekanaal. Door opspuitingen is dit echter technisch ontpolderd.
Het grootste deel ligt ten zuiden van het Noordzeekanaal, ten westen tegen Zijkanaal C en wordt verder omgeven door de Zuid-Spaarndammerpolder. Dit deel is bij de scheiding overgegaan naar de gemeente Velsen.
De polder beschikte niet over een eigen gemaal, maar werd bemalen door de Zuid-Spaarndammerpolder. Vanaf 1932 werden er plannen gemaakt voor een samenvoeging met die polder, die echter niet uitgevoerd werden. De polder werd dan ook wel Oost-Spaarndammerpolder genoemd.
In de jaren 1964-1969 werden de Buitenhuizeruitweg en de meeste gronden in eigendom van de polder overgedragen aan de gemeente Velsen. Nadat de gronden van particulieren ook door de gemeente Velsen waren verworven, werd vanaf 1972 het gebied van de polder betrokken in de aanleg van het recreatiegebied Spaarnwoude.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1826-1978
Omvang in meters:
2,05
Periode documenten:
1826-1978
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-85.
Gemeente:
Hoogheemraadschap van Rijnland, district Noord