Menu

Uw zoekacties: Heemsteedse Christelijke Oratorium Vereniging (HCOV) te Heemstede
3345 Heemsteedse Christelijke Oratorium Vereniging (HCOV) te Heemstede
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Heemsteedse Christelijke Oratorium Vereniging (HCOV) is opgericht op 8 februari 1946. Men wilde het culturele leven in Heemstede stimuleren door aldaar concerten te verzorgen. Veel goede gelegenheden waren echter niet voorhanden. Aanvankelijk werden de concerten gegeven in de gereformeerde kerk aan de Koediefslaan. Al spoedig maakte de HCOV haar debuut in het Concertgebouw in Haarlem, waar zij steeds meer haar uitvoeringen zou gaan geven. Een aantal concerten bleef tot het einde van de jaren vijftig in Heemstede, in de voormalige bioscoop het Minervatheater aan de Binnenweg en in de Pinksterkerk. Het betrof hier voornamelijk uitvoeringen van het Weihnachtsoratorium.
Dirigent Simon C. Jansen bracht in 1957 de Johannes Passion van J.S. Bach voor het eerst op het programma. Het werd een jaarlijks terugkerende uitvoering. De Passiontraditie is eenmaal, in 1984, onderbroken door een uitvoering van Die Sieben Worte des Erlösers am Kreuze van Joseph Haydn. In 1970 en 1973 werd het grootste oratorium Jeanne d'Arc au bûcher van Arthur Honegger ten gehore gebracht. Dit resulteerde in een uitnodiging van het Residentie Orkest te Den Haag om in 1974 drie uitvoeringen te geven in het Haags Congrescentrum, o.l.v. Jean Martinon. Deze Fransman was destijds chef-dirigent van het Residentie Orkest. De drie concerten werden een groot succes.
Volgens Verwer heeft de traditie van de jaarlijkse Johannes Passion, een grote verscheidenheid onder vocale solisten en de frisse aanpak van bekende en ook minder bekende werken ertoe bijgedragen dat de HCOV in Haarlem en omstreken een zeer goede naam heeft opgebouwd. * 
In 2007 werd het resterende deel van de administratie welke de periode 1995 - 2006 betreft aan het archief overgedragen. In deze periode werd het koor geconfronteerd met het vertrek van dirigent Piet Hulsbos in 2000, een langzaam afnemend ledenbestand en toenemende leeftijd van de koorleden. Ook financiële problemen speelden in die tijd een rol. Na in april 2006 met een uitvoering van het Petite Messe Solennelle van Rossini het 60-jarig jubileum van het koor te hebben gevierd, werd in augustus dat jaar besloten het koor om bovengenoemde redenen op te heffen. Op 12 november 2006 werd in de Oude Kerk van Heemstede het afscheidsconcert van de HCOV gegeven.
1. Lijst van dirigenten1946-2006
Plaatsingslijst1946-1995
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1946-2006
Omvang in meters:
2,25
Periode documenten:
1946-2006
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-149. Nr. 149 is te raadplegen op de Beeldbank Noord-Hollands Archief. Lijst van dirigenten, 1946-2006, in de plaatsingslijst.
Gemeente:
Heemstede
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.