Menu

Uw zoekacties: Bridgeclub De Kennemers te Santpoort

3379 Bridgeclub De Kennemers te Santpoort

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Doordat de leden van de destijds in Santpoort bestaande bridgeclub Santpoort in meerderheid besloten hun speellokaal te verplaatsen naar het koffiehuis bij het station Santpoort-Zuid, ontwikkelde een minderheid het plan om te komen tot de oprichting van een nieuwe club in het noordelijke deel van Santpoort. De bridgers die hier woonden vonden het nieuwe speellokaal te ver weg. Daartoe werd in het huis van een van de leden, J. Soomers, een vergadering belegd. Op 28 februari 1936 kwam de nieuwe vereniging tot stand en kreeg de naam: Bridgeclub De Kennemers. Na de oprichting begon men met ca. 30 leden en men koos als clublokaal een zaal in het badhuis Spaarnberg.
Aangezien een aantal leden niet op de hoogte bleek met het wedstrijdbridge en één van de doelstellingen juist was om aan bondswedstrijden deel te nemen, werd aan de heer Soomers gevraagd een bridgecursus te organiseren. Na ongeveer een half jaar kon men onderlinge wedstrijden houden en daarna aan toernooien deelnemen. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog groeide het aantal leden gestaag.
Tijdens de oorlog ging men aanvankelijk op de oude voet verder. Het instellen van een avondklok maakte het echter onmogelijk om verder in clubverband te spelen. Er werden toen groepjes van acht spelers gevormd, die bij een lid thuis bijeenkwamen. Na afloop kon men dan vaak niet meer naar huis vanwege de avondklok, zodat men soms gedwongen was bij het lid te overnachten, waarbij men dikwijls eenvoudig op de grond sliep. Na het uitbreken van de spoorwegstaking werden alle activiteiten noodgedwongen gestaakt. Het bestuur bewaarde wel het onderlinge contact.
Na de bevrijding werd het normale clubleven weer op gang gebracht. In augustus 1945 werden alle leden aangeschreven en in september werden de activiteiten hervat. De al eerder vermelde heer Soomers werd benoemd in het hoofdbestuur van de Nederlandse Bridgebond. De vereniging kende een gezonde groei en nam deel aan tal van districtswedstrijden en toernooien. Ook de vereniging zelf was actief: men kende een zomercompetitie, een wintercompetitie, bridge-drives rond Kerst en Pasen en de Kennemer-drive tijdens de Santpoortse Feestweek.
Voor de organisatie hiervan was de Technische Commissie van de vereniging verantwoordelijk. De wedstrijdleider zorgde voor een correcte toepassing van de spelregels. Verschillen van inzicht over de gang van zaken tijdens de wedstrijden tussen de wedstrijdleider en het betrokken lid, leidden soms tot een breuk met de vereniging. Een nieuwe activiteit was de invoering van het inmiddels landelijk bekende koffer-bridge, waarbij men een koffertje huurde met daarin de benodigde spellen en dan thuis met b.v. kennissen speelde; de genoteerde uitslagen kon men vergelijken met de op de meegeleverde scorekaart genoteerde uitslagen van eerder door anderen gespeelde partijen.
In de loop der jaren heeft men verschillende onderkomens gekend; maar sedert enkele decennia komt men bijeen in de recreatiezaal van Velserhooft te Santpoort-Noord. Gedurende een aantal jaren was men genoodzaakt een wachtlijst in te stellen; de beschikbare ruimte liet geen hoger aantal spelende leden toe dan ca. 100. Of dit na de uitbreiding en verbouwing, welke Velserhooft onderging tijdens het winterseizoen 1997/98 wel mogelijk is, is niet duidelijk. Gedurende deze periode werd gebruik gemaakt van een ruimte in verzorgingscentrum Huis ter Hagen in Driehuis.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1936-2000
Omvang in meters:
1,10
Periode documenten:
1936-2000
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 704.6 inv. nrs. 1-74.
Gemeente:
Velsen
Categorie: