Menu

Uw zoekacties: Kennemer Hockeyclub (KHC) Strawberries te Driehuis

3481 Kennemer Hockeyclub (KHC) Strawberries te Driehuis

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 16 oktober 1929 werd in het toenmalige Kennemerhotel aan de Velserweg, op de hoek van de Vondellaan te Beverwijk, door leerlingen van de Rijks HBS te Velsen de Beverwijkse Hockeyclub Strawberries opgericht, gevestigd te Beverwijk. De naam Strawberries had de vereniging te danken aan de aardbeienvelden in en rond Beverwijk. Ook de naam van het latere clubblad: De Slof verwijst hiernaar. Een slof is een gevlochten houten mandje, rechthoekig van vorm, dat werd gebruikt als verpakkingsmiddel voor de verzending van aardbeien. Eind 1945, toen de club reeds jarenlang aan de zuidzijde van het Noordzeekanaal haar domicilie had, werd de naam van de club veranderd in Kennemer Hockeyclub Strawberries, gevestigd te Velsen.
De eerste 17 jaren van haar bestaan werden gekenmerkt door een lange zoektocht naar speelvelden. Het eerste speelterrein was een oud voetbalveld van Hoogovens (thans Tata Steel), waarbij een pompstation dienst deed als kleedlokaal. Op 20 oktober 1929 werd de eerste wedstrijd gespeeld. In september 1930 werd het voorlopige lidmaatschap verkregen van de Nederlandse Hockey- en Bandybond verkregen. ('Bandy' is een balsport welke op het ijs wordt gespeeld en wordt als voorloper beschouwd van het ijshockey en het veldhockey). Het Hoogovensvoetbalveld moest al spoedig worden verlaten, waarna men ging spelen op een veld aan de Baanstraat in Beverwijk. Een onbewoonbaar verklaarde woning werd door de club opgeknapt tot kleedhuis. In 1930 werd dit veld door de eigenaar verkocht en werd een stuk weidegrond gehuurd ten westen van Beverwijk. Onenigheid over het schoonhouden hiervan door de eigenaar maakte opnieuw een verhuizing noodzakelijk. In 1931 fuseerde men met de eveneens door leerlingen van de Rijks HBS te Velsen opgerichte Velser Hockeyclub. In hetzelfde jaar werd een terrein betrokken gelegen achter Hotel De Prins te Velsen-Noord vlakbij het Noordzeekanaal. In het hotel kwamen de kleedkamers. Vóór 1935, wanneer is niet duidelijk, volgde opnieuw een verhuizing, nu naar Driehuis naar een veld aan de Hagelingerweg (die toen een andere loop had), ten zuiden van het vroegere Missiehuis. Bij het terrein verschenen enkele kleedkamers.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond een moeilijke situatie, toen de eigenaar van de velden de grasmat verkocht aan de Duitse bezetters. Het kleedhuis werd een paardenstal. Voor het spelen van wedstrijden kon men enige tijd terecht op het sportpark van Heemstede, voor trainingen werd gebruik gemaakt van een veld aan de Zeeweg te IJmuiden, op het veld van de Voetbalvereniging Kinheim aan de Rijksstraatweg te Velsen-Noord en op het gebied van de Hockeyclub Bloemendaal. In 1943 betrok men terreinen van het Provinciaal Ziekenhuis nabij Santpoort. In 1946 tenslotte, werd op het Sportpark Schoonenberg, dat kort daarvoor door de Gemeente Velsen was aangekocht, een tweetal velden, later uitgebreid tot drie, in gebruik genomen. Als kleedruimte deed aanvankelijk een voormalige hooischuur dienst. In 1957 werd begonnen met de bouw van een clubhuis, dat daarna nog een aantal malen werd uitgebreid.
In augustus 1936 verscheen het eerste nummer van het clubblad De Slof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht het niet verschijnen. Men behielp zich met een soort muurkrant, die in de kleedruimte werd opgehangen.
Aan het einde van de jaren 30 werd meer aandacht besteed aan de jeugd door de benoeming van een Jeugdcommissaris. Er werden jeugdelftallen gevormd die deelnamen aan de jeugdcompetitie. Veel later was er sprake van veteranenelftallen. Aanvankelijk moest het onderhoud aan de gehuurde velden door de leden zelf worden verricht, totdat men gebruik kon gaan maken van de terreinen op het Sportpark Schoonenberg aan de Waterloolaan te Driehuis, die door de gemeente Velsen werden onderhouden.
Er werd regelmatig deel genomen aan toernooien in binnen- en buitenland, maar ook op eigen terrein werden vele onderlinge wedstrijden gespeeld. Enkele elftallen slaagden erin om binnen hun klasse het kampioenschap te behalen, zoals bij voorbeeld in 1970 en 1988. In 1985 werd het eerste kunstgrasveld in gebruik genomen, een tweede zou in 2006 volgen.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1929-1989
Omvang in meters:
2,60
Periode documenten:
1929-1989 (1996)
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-119. Inv.nr. 61 is pas openbaar vanaf 2028.
Gemeente:
Velsen
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.