Menu

Uw zoekacties: Stichting Uitvaartcentrum Velsen te Velsen

3495 Stichting Uitvaartcentrum Velsen te Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In de loop van de jaren vijftig van de 20ste eeuw ontstond de behoefte aan een uitvaartcentrum. Na onderzoek bleek, dat het voor particulieren niet rendabel te exploiteren zou zijn en besloot de gemeenteraad van Velsen op 20 april 1960 tot oprichting van een uitvaartcentrum. Er werden verschillende begrafenisverenigingen bij de exploitatie betrokken. De gemeente nam deel in het kapitaal voor ƒ 400,- en elk van de acht begrafenisverenigingen voor ƒ 50,-. De tekorten zouden voor rekening van de gemeente komen. Op langere termijn zou het uitvaartcentrum kostendekkend kunnen werken. De stichtingskosten werden geraamd op ca. ƒ 170.000,- (ca. € 77.300,-) waarvan het grootste deel ten laste van de algemene reserve zou moeten komen. Het uitvaartcentrum werd ontworpen door de gemeentearchitect H.A. Peters en gebouwd in de Eemstraat hoek Waalstraat te IJmuiden. Op 10 januari 1963 vond de opening plaats door wethouder R. Verbeek, die zich zeer had ingezet voor de totstandkoming. Op 26 maart 1964 werd officieel de Stichting Uitvaartcentrum Velsen opgericht.
De stichting had alleen een beheerder in dienst, die met zijn vrouw zorgde voor een goede gang van zaken tijdens de opbaringen, condoleances en bezoeken van familieleden en belangstellenden. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het schoonhouden van het gebouw. Hij moest steeds beschikbaar zijn, naast zijn vakantie had hij elke 14 dagen recht op een vrij weekend. Hiervoor was een vaste vervanger beschikbaar. De administratie werd gevoerd op het stadhuis, waar de chef van de achtste afdeling van de Secretarie verantwoordelijk was voor de goede gang van zaken in het uitvaartcentrum.
Al snel bleek, dat aan de hoge verwachtingen ten aanzien van het gebruik niet werd voldaan. In ca. 50% van alle gevallen van overlijden in Velsen werd gebruik gemaakt van het uitvaartcentrum. Andere mogelijkheden waren opbaren in het toenmalige Antonius- later Zeewegziekenhuis, bij de begraafplaats of het crematorium Westerveld, in omliggende plaatsen of thuis. Het gemeentebestuur had de tekorten elk jaar aangevuld. Toen op 7 december 1982 bij het bestuur een brief ter tafel kwam van de Coöperatieve Vereniging Uitvaartverzorging IJmond u.a. (de IJmond) met het verzoek om de exploitatie over te nemen, werd die met belangstelling bekeken. Na een fusie met de Protestantse Begrafenisvereniging in IJmuiden werd ca. 80% van het aantal opbaringen door de IJmond verzorgd. Op 7 februari 1983 ging het gemeentebestuur in principe akkoord. Ook de afgevaardigden van de uitvaartverenigingen konden zich ermee verenigen. De IJmond had toegezegd dat alle rechten van de leden geëerbiedigd zouden worden. Tevens werd een grondige verbouwing van het centrum in het vooruitzicht gesteld. De stichting werd ontbonden op 5 oktober 1984.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1963-1983
Omvang in meters:
0,60
Periode documenten:
(1958) 1963-1983 (1986)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 714.11 inv.nrs. 1-46.
Gemeente:
Velsen
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.