3496 Tekengenootschap Kunst Zij Ons Doel (KZOD) te Haarlem
3496
Tekengenootschap Kunst Zij Ons Doel (KZOD) te Haarlem
Inleiding
Als voorlopers van Kunst Zij Ons Doel fungeerden de Tekenacademie, die in 1772 werd opgericht en in 1795 opgeheven werd en het Tekencollege Kunstmin en Vlijt, dat bestaan heeft van 1796 tot 1826. Het tekencollege, later tekengenootschap Kunst Zij Ons Doel, werd opgericht op 1 september 1821 na afscheiding van Kunstmin en Vlijt. Het doel was beoefening der teken- en schilderkunst door het werken naar levend model, het houden van lezingen en kunstbeschouwingen en andere evenementen, zoals tentoonstellingen.
De leden werden onderscheiden in werkende of stemhebbende leden, kunstlievende en ereleden. Als bewijs van lidmaatschap werd een diploma uitgereikt. Tweemaal per jaar werd gewoonlijk een ledenvergadering gehouden. Werkende leden dienden een verzoek in om toegelaten te worden bij het bestuur. Over hun toelating werd gestemd door de ledenvergadering. Zij verkregen het recht om naar model te tekenen, verkregen toegang tot alle kunstbeschouwingen, voorts stemrecht in de ledenvergaderingen en recht van inzending van werk op de kunstbeschouwingen. Kunstlievende leden ontvingen recht van toegang op alle kunstbeschouwingen en werden door het bestuur benoemd. De ereleden verkregen dezelfde rechten als de kunstlievende leden maar gaven geen contributie. Zij werden benoemd op voorstel van het bestuur in een algemene ledenvergadering.
Het bestuur bestond behalve uit een voorzitter, vice-voorzitter, secretaris en penningmeester uit een lokaalcommissaris, die de eigendommen beheerde en de huishoudelijke zaken op de tekenavonden behartigde en een commissaris voor de kunstbeschouwingen, die deze activiteiten organiseerde en die gewoonlijk vier maal per jaar werden gehouden. Later werd het bestuur ingekrompen tot vijf, resp. vier leden. Tweemaal per week werd er een tekenavond gehouden in een zaal van het Waaggebouw. De ene avond werd er naar naakt, de andere avond naar gekleed model getekend. De steller zorgde voor het model en bepaalde de stand. Op de tekenavonden werkten kunstenaars als Mauve, Gabriël en De Haas.
Andere activiteiten waren een jaarlijkse verloting van kunstwerken onder kunstlievende leden, die door het bestuur werden aangekocht uit tentoongestelde werken en voorts jubileumtentoonstellingen ter gelegenheid van gedenkdagen van leden-kunstenaars. Na de Eerste Wereldoorlog was er in het genootschap een streven naar vernieuwing en uitbreiding van de activiteiten. Het oorspronkelijke tekencollege werd meer schildersvereniging en trad meer dan voordien naar buiten met tentoonstellingen, eerst in de Waag, later in een nieuwe tentoonstellingszaal in het Frans Halsmuseum. Verder ging men over tot een vrije jury, die elk jaar een vernieuwing onderging en door de werkende leden gekozen werd. Zo werd Kunst Zij Ons Doel steeds meer een cultureel centrum.
Het archief werd in 1969 in bruikleen aan het gemeentearchief overgedragen en naar de archiefbewaarplaats overgebracht.
In 2022 volgde een aanvulling op het archief. De beschrijvingen van deze aanvulling zijn toegevoegd aan de toegang. Vanwege de grote van de aanvulling is ervoor gekozen om rubriek 3 onder te verdelen in meer en andere rubrieken.
laatste wijziging 27-08-2024
512 beschreven archiefstukken
9 gedigitaliseerd
totaal 298 bestanden
Inventaris
laatste wijziging 27-08-2024
512 beschreven archiefstukken
9 gedigitaliseerd
totaal 298 bestanden
Kenmerken
Datering:
1772-2009
Omvang in meters:
7,75
Periode documenten:
1772-2009 (2021)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk binnen 30 minuten
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-515. Inv.nr. 495 ontbreekt. Inv.nrs. 472, 492, 497 zijn loze nummers. Drie foto's uit inv.nr. 291 zijn in de Atlas van het Noord-Hollands Archief geplaatst: nrs. 54-012728, 54-012729 en 54-020497 en te raadplegen op de Beeldbank Noord-Hollands Archief.
Gemeente:
Haarlem
Categorie:
laatste wijziging 27-08-2024
512 beschreven archiefstukken
9 gedigitaliseerd
totaal 298 bestanden