Menu

Uw zoekacties: Vereniging Geloof en Wetenschap te Haarlem

3633 Vereniging Geloof en Wetenschap te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Plaatsingslijst van het Archief van de Vereniging Geloof en Wetenschap Haarlem, 1908 - 1960 (afdelingen A - C). Bevat een fragment van het archief van de Roomsch-Katholieke Leesvereeniging Haarlem, 1882-1901 (afdeling D).
De Vereniging Geloof en Wetenschap is opgericht op 15 januari 1908 met als doel het behoud en de ontwikkeling van de katholieke beginselen, in het bijzonder onder de meer ontwikkelden. De vereniging wilde haar doel bereiken door het houden van voordrachten over godsdienstige en wetenschappelijke onderwerpen en door het verschaffen van ontwikkelende lectuur.
De Roomsch-Katholieke Leesvereeniging is opgericht in 1876 en waarschijnlijk opgeheven in 1907. Het doel van deze vereniging was het verspreiden van katholieke beginselen op het gebied van wetenschap en kunst. Er werden voordrachten of lezingen gehouden. De Leesvereeniging lijkt een voorloper te zijn van Geloof en Wetenschap.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1908-1960
Omvang in meters:
1,60
Periode documenten:
1908-1960
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in map plaatsingslijsten nr. 600073 nrs. 1-82. Nrs. 71-82 bevatten ook stukken betreffende het R.-K. Gemengd Koor Jan Albert Ban, ook genoemd de Zangvereeniging Jan Albert Ban.
Gemeente:
Haarlem
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.