Menu

Uw zoekacties: Haarlemse Groenten- en Fruitveilingvereniging te Haarlem

3676 Haarlemse Groenten- en Fruitveilingvereniging te Haarlem

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De vereniging is in 1900 door een groep kwekers opgericht. Het was aanvankelijk geen uitgesproken veilingvereniging, maar uitsluitend een organisatie van kwekers. Na enige tijd groeide de behoefte om de vereniging om te zetten in een veilingvereniging. Op 3 mei 1917 werd besloten het karakter van de vereniging in deze zin te wijzigen. De Coöperatieve Haarlemsche Groenten- en Bloembollenveiling w.a. was een exportveiling en sloot zich aan bij de Nederlandse Tuinbouwraad en de Groep Veilingverenigingen. Naast groenten werden ook bloembollen geveild. In de loop van de jaren dertig werd de bloembollenveiling opgeheven. De bollenkwekers gingen vervolgens naar de bloembollenveiling in Lisse. De groenteveiling draaide - geholpen door het Centraal Bureau van Tuinbouwveilingen in Nederland - nog enige tijd door als Haarlemsche Veiling NV, maar werd op 7 december 1938 opgeheven. Vervolgens werd onmiddellijk besloten op coöperatieve basis een veiling te stichten die weer bezit was van de tuinders. De groenteveiling werd overgenomen door de, op 7 december 1938 opgerichte, Haarlemse Groenten- en Fruitveilingvereniging. De eerste veiling was op 17 maart 1939 en de laatste veiling op 29 februari 1980. De te lage aanvoer en mislukte fusiebesprekingen met andere veilingen in Alkmaar, Amsterdam, Beverwijk en Purmerend hadden tot gevolg dat de vereniging met ingang van 1 maart 1980 werd opgeheven.
De veiling is tot eind 1963 gevestigd geweest aan het Donker Spaarne (hoek Koudenhorn). Eind 1963 werd het nieuwe veilinggebouw aan de Ir. Lelyweg 10 in gebruik genomen.
Geraadpleegde literatuur:
M. Angevaarde, 'De Coöperatieve Haarlemsche Groenten- en Bloembollenveiling w.a. Haarlem: C.H.B.-gebouw, Kleine Houtweg 16' in: De Hollandsche Steden, onafhankelijk driemaandelijksch periodiek gewijd aan handel, industrie, kunst, Haarlem-nummer, Laren 1928, blz. 138-140
C. de Bakker, Geschiedenis van de Haarlemse Groentenveiling en Groothandelsvereniging E.M.M., Alkmaar 1999
M. Bison, 100 jaar veiling en tuinder 1887-1987, Beverwijk 1987, blz. 146-148
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1938-1980
Omvang in meters:
0,20
Periode documenten:
(1917) 1938-1980 (1981)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 29.17 inv. nrs. 1-7. Het archief is fragmentarisch.
Gemeente:
Haarlem