Menu

Uw zoekacties: eigendomsbewijzen afkomstig van de familie Teding van Berkho...
3867 eigendomsbewijzen afkomstig van de familie Teding van Berkhout te Haarlem, Collectie van
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1986 werd door de freules A.C. en S.F. Teding van Berkhout een verzameling stukken betreffende de families Crommelin en Teding van Berkhout in bruikleen gegeven aan het toenmalige Gemeentearchief Haarlem, nu Noord-Hollands Archief. Hiervan is destijds een zeer globale plaatsingslijst gemaakt. Hoewel opgenomen onder de titel 'Familie Crommelin', bleken van de 139 nummers slechts de eerste 117 ook daadwerkelijk deze familie te betreffen. De overige nummers bevatten stukken betreffende de familie Teding van Berkhout en stukken waarvan geen verband met één van de twee families gevonden kon worden.
In 2003 werd besloten tot een inventarisatie van alle op het Noord-Hollands Archief aanwezige stukken betreffende de familie Crommelin. In genoemde inventarisatie zijn ook de stukken van de Teding van Berkhout-bruikleen opgenomen. De resterende stukken, voornamelijk eigendomsbewijzen van onroerend goed, zijn in deze inventaris beschreven.
Het lijkt erop dat de eigendomsbewijzen voor het merendeel 'retroacta' zijn, vroegere transportakten die bij de overdracht van het onroerend goed aan de nieuwe eigenaar overhandigd werden. Het was niet mogelijk om, binnen de voor deze inventarisatie beschikbare tijd, de precieze ligging van elk onroerend goed vast te stellen en zo de samenhang van de eigendomsbewijzen te achterhalen. Zij zijn alfabetisch op plaatsnaam gerangschikt, en daarbinnen chronologisch. Waar een verband gevonden kon worden, zoals stukken die door een bepaalde persoon of familie zijn aangekocht, zijn deze bij elkaar geplaatst.
Jan Pieter Teding van Berkhout (1786-1856) vergaarde uitgebreide bezittingen in Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede, Schoten, Velsen en Wijk aan Zee en Duin. Het ligt daarom voor de hand om aan te nemen dat de genoemde retroacta op deze bezittingen betrekking hebben.
1. Geraadpleegde literatuur
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1504-1874
Omvang in meters:
1,00
Periode documenten:
1504-1874 (20ste eeuw)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 17.8 inv. nrs. 1-149. Beknopte genealogie van de familie Teding van Berkhout in band 17.8.
Gemeente:
Haarlem