Menu

Uw zoekacties: Stichting Samenwerkende Kruisverenigingen in de IJmond te Velsen

3941 Stichting Samenwerkende Kruisverenigingen in de IJmond te Velsen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Vereniging Het Wit-Gele Kruis, afdeling Velsen was in 1977 gefuseerd met de afdeling Velsen van de Provinciale Noord-Hollandse Vereniging Het Groene Kruis tot de Kruisvereniging Velsen. De afdeling Velsen van Het Groene Kruis was in 1968 al gaan samenwerken met de zusterverenigingen Het Groene Kruis, afdeling Beverwijk en Het Groene Kruis, afdeling Heemskerk in de Stichting Samenwerkende Groene Kruisverenigingen in de IJmond. Na de fusie tussen de afdelingen Velsen van Het Groene Kruis en Het Wit-Gele Kruis, werd de naam van de Stichting Samenwerkende Groene Kruisverenigingen in de IJmond gewijzigd in Stichting Samenwerkende Kruisverenigingen in de IJmond. De afdelingen Castricum en Uitgeest van Het Wit-Gele Kruis zouden per 1 januari 1978 ook toetreden.
In 1981 volgde een herstructurering, waarbij de kruisverenigingen van Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen, samen de Vereniging Maatschappelijke Gezondheidszorg van de Kruisverenigingen in de IJmond (VMGZ) vormden. Ook werd de Stichting Gezinsverzorging van de Kruisverenigingen in de IJmond (SGV) opgericht, waaraan de eerder vermelde kruisverenigingen, met uitzondering van Uitgeest, deelnamen. Deelnemers aan de VMGZ en SGV hadden hun administraties ondergebracht bij de Stichting Gemeenschappelijke Belangen Kruiswerk in de IJmond (SGB).
Zie ook: Meta Bison, 'Verder geen bijzonderheden, de historie van de kruisverenigingen in IJmondgemeenten: Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Velsen', z.j. (1996) en het organogram, inv. nr. 13.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1977-1982
Omvang in meters:
0,30
Periode documenten:
1977-1982 (1983)
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming archiefvormer
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-14. Stukken jonger dan 50 jaar zijn niet openbaar.
Gemeente:
Velsen
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.