Menu

Uw zoekacties: familie Van Schie-Vriesekoop betreffende Hendrik Vriesekoop ...

3986 familie Van Schie-Vriesekoop betreffende Hendrik Vriesekoop en Huibertje Witteman te Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Collectie van de

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In oktober 1989 waren de heer en mevrouw Van Schie-Vriesekoop vijftig jaar getrouwd. Burgemeester IJsselmuiden van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude bracht bij deze gelegenheid een bezoek aan het gouden bruidspaar. Tijdens dit bezoek toonde de heer Van Schie de oude archiefstukken die in het bezit van zijn familie waren. De burgemeester heeft nadien bemiddeld bij de overbrenging van de archiefstukken naar de archiefbewaarplaats van de gemeente in Haarlem. Met betrekking tot de archiefbescheiden is door de heer D.J. van Schie met de gemeente een overeenkomst van bewaring opgesteld. Een groot deel van de papieren blijken retroacta bij akten van transport te zijn, in een bijlage zijn deze retroacta nader toegankelijk gemaakt.
De archiefbescheiden zijn bijna allemaal afkomstig van het echtpaar Hendrik Vriesekoop en Huibertje Witteman. Veel stukken hebben betrekking op eigendommen van dit echtpaar in de Verenigde Binnenpolder en de Rottepolder. Het echtpaar Vriesekoop had hier een goed lopend boerenbedrijf. Hun boerderij, die door Hendrik Vriesekoop kort na hun huwelijk is aangekocht, stond aan het begin van de Liedeweg in Haarlemmerliede.
Hendrik Vriesekoop werd geboren op 20 maart 1776 in Houtrijk en Polanen, op 7 mei 1809 huwt hij Huibertje Witteman die op 8 mei 1788 werd geboren in Spaarnwoude. Huibertje Witteman sterft op 10 augustus 1833, Hendrik Vriesekoop overleeft zijn vrouw 32 jaar, hij sterft op 9 juni 1865 te Spaarnwoude aan de Liede (het huidige dorp Haarlemmerliede). Mw. Van Schie-Vriesekoop, waarover hierboven reeds is gesproken, is een directe nazaat van Hendrik Vriesekoop, hij is haar overgrootvader. Via deze lijn zijn de papieren ook in het bezit van de familie Van Schie-Vriesekoop gekomen. Opmerkelijk is ook de verwantschap van de heer D.J. van Schie met de overgrootvader van zijn vrouw, via de vrouwelijke lijn - zijn moeder Huibertha Vriesekoop, Hendrik Vriesekoop en Huibertje Witteman zijn betovergrootouders. Voor verdere genealogische gegevens betreffende de familie Vriesekoop wil ik verwijzen naar inventarisnummer 8 van deze inventaris.
Burgemeeester IJsselmuiden ontving onlangs van de familie Van Schie uit Haarlemmerliede enkele kostbare stukken uit het verleden van deze gemeente. Burgemeester IJsselmuiden, die de familie bezocht vanwege hun gouden bruiloft, werd aangenaam verrast door de inhoud van een oude doos, zoals hij het zelf uitdrukt. Behalve enkele tekeningen van boerderijen uit het begin van de negentiende eeuw zaten er in de doos ook enkele perkamenten documenten, waaronder nota's en transacties. IJsselmuiden heeft de stukken toevertrouwd aan de gemeentearchivaris.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1726-1869
Omvang in meters:
0,30
Periode documenten:
1726-1869 (ca. 1980)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-25. Een specificatie van de retroacta behorende bij de inv. nrs. 12, 17, 19-21 in de inventaris. Voor genealogische gegevens van de familie Vriesekoop over de periode ca. 1720-1980 zie inv. nr. 8.
Gemeente:
Haarlemmerliede en Spaarnwoude