Menu

Uw zoekacties: Klooster Porta Coeli te Heemstede

405 Klooster Porta Coeli te Heemstede

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
10 oktober 1456 gaf Philips van Bourgondië zijn goedkeuring aan een schenking van twee Haarlemse priesters mr. Hugo van Assendelft en Joannes Nicolai *  . Het betrof een landgoed "Villigerhorn", gelegen te Heemstede, dat aan de prior van het Warmondse Cisterciënzerklooster "Marienhave" was afgestaan, om daarop een klooster te stichten. Nadat ongeveer een half jaar later, bisschop David van Bourgondië deze schenking had bevestigd, werd terstond met de bouw begonnen, welke het volgend jaar gereed kwam.
Tot eerste prior koos men broeder Gijsbert uit het convent te Warmond, aan welk klooster tevens de visitatie werd opgedragen. Sinds 1 juni 1560 geschiedde deze vanuit Sint Salvator te Antwerpen. In 1418 kwam een colligatie tot stand tussen de conventen IJsselstein, Warmond en Zibekelo (Sibculo), welke leidde tot een broederschap, waarbij zij elkaar deelachtig maakten aan de goede werken en zich verbonden om de overledenen in de H.H. Missen te gedenken. Ook Porta Caeli trad tot deze broederschap toe.
8 febr. 1490 maakte de prior van Hemelpoort het klooster der Nieuwe Nonnen te Amsterdam, aan dezelfde geestelijke gunsten deelachtig. Het convent was niet rijk. Het bezat o.a. 14 morgen land onder Zoeterwoude, waarover in de loop der jaren heel wat strijd is gevoerd *  . Tijdens de hervorming werden de monniken verjaagd, de priorij werd gedeeltelijk afgebroken en in een landhuis ('t Clooster) veranderd. Sinds 1922 staat er het seminarie Hageveld.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1556
Omvang in meters:
0,05
Periode documenten:
1556
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nr. 682. Het archief is fragmentarisch.
Gemeente:
Heemstede
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.