Menu

Uw zoekacties: Vredegerechten Alkmaar, kantons 1 en 2

41 Vredegerechten Alkmaar, kantons 1 en 2

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Organisatie
2. De archieven van de vredegerechten te Alkmaar
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1811-1838
Periode documenten:
1811-1838
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-87. Indexen op persoonsnamen op inv. nrs. 2-29 en 46-73 zijn zowel in de studiezaal als op internet (www.noord-hollandsarchief.nl/zoeken/personen) te raadplegen.
Kanton 1 omvatte: Alkmaar wijken A en D, en de gemeenten Oudkarspel, Noord- en Zuid-Scharwoude, Broek op Langendijk, Sint Pancras, Koedijk, Huiswaard, Groet, Schoorl, Hargen en Camp. De sinds 6 mei 1811 daarbij gevoegde gemeenten waren: Uitgeest en Marken-Binnen, Akersloot en Woude. Kanton 2 omvatte: Alkmaar wijken B en C, en de gemeenten Heiloo en Oesdom, de Binnen-Egmonden en Rinnegom, Egmond aan Zee, Bergen, Wimmenum en Oudorp. De sinds 6 mei 1811 daarbij gevoegde gemeenten waren: Limmen, Castricum, Bakkum en Heemskerk.