Menu

Uw zoekacties: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NV...

438 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Vooraf
In verband met de plannen voor de viering van het honderdjarig bestaan van de Vereniging in 1996 en met het oog op de bestudering van de oudere documenten in het kader van een historische studie naar de geschiedenis van de dermatologie en venereologie in Nederland, gaf het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie in 1993 opdracht om hetgeen aan archiefmateriaal beschikbaar was te ordenen en te inventariseren. Bovendien werd besloten de geordende en (voorlopig) geïnventariseerde archivalia, die tot dan bewaard werden in een loods in de nabijheid van het secretariaat, in bewaring te geven bij het Noord-Hollands Archief.
De toestand waarin het oud-archief werd aangetroffen kan het beste worden omschreven als 'chaotisch'; alleen van de laatste jaren was het archief in bundels (deels voorzien van lijsten) bijeengebonden. Gesteld voor de keuze hoe in deze warwinkel tot ordening te komen, werd - mede met het oog op de genoemde lijsten en de daarbij behorende nummering - besloten vooralsnog de bestaande bundels niet te splitsen en de stukken niet thematisch te sorteren, maar de inhoud ervan zoveel mogelijk door korte omschrijvingen aan te geven. Dit werk vond plaats onder supervisie van prof.dr. M.J. van Lieburg van de vakgroep Metamedica, sectie medische geschiedenis van de Vrije Universiteit.
De nu voorliggende inventaris, hoewel lang nog niet in alle opzichten volmaakt, biedt de onderzoeker in ieder geval voldoende zicht op de inhoud van het archief om tot een efficiënte raadpleging van de documenten te kunnen komen.
Graag zeg ik de Vereniging dank voor de opdracht tot inventarisatie. Bijzondere dank geldt de secretaris van de Vereniging, mevrouw A. Glastra, voor de plezierige samenwerking en de staf van de genoemde Vakgroep voor de begeleiding van dit project.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1896-1990
Omvang in meters:
5,00
Periode documenten:
1896-1990 (1992)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris in band 438 inv. nrs. 1-222. Inv. nrs. 185-222 (gedigitaliseerde stukken en foto's betreffende prof. dr. J.W. van der Valk (1877-1929), 1919-1928 (1931)) zijn alleen digitaal te raadplegen. Van der Valk was hoogleraar dermatologie en venereologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.