Menu

539 Recreatieschap Het Twiske te Oostzaan
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Waar nu de Twiskepolder is gelegen, lagen uitgeveende gronden die voor de landbouw van weinig waarde waren. In de jaren 1930 was er een periode van crisis en werkloosheid die de overheid ertoe bracht de uitvoering van grote werken te gaan stimuleren, waarbij vooral gedacht werd aan arbeidsintensieve cultuurtechnische werken. In oktober 1936 kwam men op het idee om de 'onlanden' tussen Oostzaan en Landsmeer in te polderen en te ontginnen in werkverschaffingsverband. In 1941 gingen de gronden uit particuliere handen over in die van de Staat en werden de werkzaamheden aangepakt. De dijk rondom het gebied werd eerst aangelegd en in 1943 gesloten. In dat zelfde jaar werd het hulpgemaal geïnstalleerd en kon het waterpeil in de polder worden verlaagd. Daarna begonnen de ontginningswerkzaamheden in het 650 ha grote gebied. In 1956 kwam het werk stil te liggen omdat er geen behoefte meer bestond aan het tewerkstellen van werkloze arbeiders. De zuidelijke helft was toen grotendeels in cultuur gebracht. Het noordelijk deel werd aan de natuur overgelaten. In dat deel is daarna, door zandwinning voor de aanleg van wegen die aansluiten op de Coentunnel, een plas ontstaan.
Omstreeks 1962 werd de gedachte ontwikkeld om aan de Twiskepolder een recreatieve bestemming te geven. In de Tweede Nota over de Ruimtelijke Ordening (1967) is veel aandacht besteed aan de leefbaarheid van vooral dichtbevolkte gebieden. De Twiskepolder wordt in die nota aangewezen als groenelement vanwege de gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam, de Zaanstreek en Purmerend.
De Stichting Recreatiegebied "Het Twiske" is in 1971 opgericht met als doelstelling het voorbereiden van een vorm van samenwerking op basis van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen tussen alle daarvoor in aanmerking komende belanghebbenden ter zake van de recreatieve ontwikkeling van Het Twiske. Voorzitter van het stichtingsbestuur was een gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Verder bestond het bestuur uit vertegenwoordigers van het Ontwikkelingsschap Zaanstreek (later de gemeente Zaanstad) en van de gemeenten Amsterdam, Purmerend, Oostzaan, Landsmeer en Ilpendam.
De gemeenschappelijke regeling Recreatiegebied Het Twiske is in werking getreden op 1 januari 1984. Het Recreatieschap Het Twiske is de rechtsopvolger van Stichting Recreatiegebied "Het Twiske", die op 15 februari 1984 formeel is ontbonden. De doelstelling van het recreatieschap is drieledig:
a. het bevorderen van een evenwichtige ontwikkeling van de openluchtrecreatie;
b. het tot stand brengen en bewaren van een evenwichtig natuurlijk milieu;
c. het tot stand brengen en onderhouden van een landschap, dat is afgestemd op het onder a en b geformuleerde.
Als eindjaar van het archief is gekozen voor het jaar 1998, omdat op 1 januari 1999 een reorganisatie bij de provincie Noord-Holland plaats had.
Op 20 april 2022 schonk mevrouw M. Pemmelaar-Groot, landschapsarchitecte te Hoornsterzwaag, haar archief over het ontwikkelen van recreatiegebied Het Twiske aan het Noord-Hollands Archief. Het betreft de inventarisnummers 245-488. Haar archief bevat onder andere de eerste ontwerptekeningen en beplantingsplannen.
In juni 2023 werd het archiefblok 1999-2008 overgebracht door het recreatieschap. Dit betreft de inventarisnummers 168-244.
Inventaris
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1971-2008
Omvang in meters:
9,35
Periode documenten:
(1966) 1971-2008
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-244. Zie ook de collectie van M. Pemmelaar-Groot BNT betreffende de ontwikkeling van het recreatiegebied Het Twiske te Oostzaan, (1940) 1971-1990 (2008), toegangsnummer 961.