Menu

Uw zoekacties: Kantongerecht Naarden

55 Kantongerecht Naarden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Het kantongerecht te Naarden werd opgericht in 1838 ter vervanging van het gelijknamige vrede- en politiegerecht, en in 1877 opgeheven. Tot het gebied van dit kantongerecht behoorden de gemeenten Blaricum, Bussum, 's-Graveland, Hilversum, Huizen, Kortenhoef, Laren en Naarden.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1838-1877
Periode documenten:
1838-1877
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-30. Inv. nrs. 10-12 en 25 zijn vanwege slechte materiële staat niet raadpleegbaar. Inv. nr. 14 is wegens slechte materiële staat beperkt raadpleegbaar. Het rechtsgebied van het kantongerecht Naarden omvatte de plaatsen Blaricum, Bussum, 's-Graveland, Hilversum, Huizen, Kortenhoef, Laren en Naarden.