Menu

Uw zoekacties: Werkverband Integratie Jeugdwelzijnswerk Nederland (WIJN), r...

678 Werkverband Integratie Jeugdwelzijnswerk Nederland (WIJN), regio Noord-West te Amsterdam

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het Werkverband Integratie Jeugdwelzijnswerk Nederland (WIJN) werd in 1973 opgericht als opvolger van de Nationale Federatie voor Kinderbescherming. Hierin werd ook de Algemene Vereniging voor Kinderbescherming opgenomen. Uiteindelijk werd beoogd om alle landelijke particuliere organisaties op het gebied van kinderbescherming in het WIJN te verenigen. De fusiewerkzaamheden werden in 1975 afgerond; in 1976 zijn de laatste liquidatiewerkzaamheden van de oude verenigingen voltooid. Ook richtte het regionale afdelingen op. Het WIJN werd in het kader van de herstructurering van landelijke organisaties van maatschappelijk werk met ingang van 1 juni 1989 opgeheven.
De functies van de regionale afdeling waren:
-het zijn van ontmoetingspunt en -plaats voor regionaal overleg;
-het regionaal werkzaam zijn in de voorwaardenscheppende sfeer en het helpen opzetten van regionale projecten in het uitvoerende vlak;
-het ontplooien van initiatieven op het punt van de integratie van de jeugdbescherming en het over en weer participeren in projecten van (jeugd)welzijnszorg;
-het leveren van een bijdrage aan de beleidsvoorbereiding. * 
Uit de functies vloeide een aantal taken uit, zoals het creëren van ontmoetingsmogelijkheden in regionaal en sub-regionaal verband en het bevorderen van een betere communicatie en samenwerking, het streven naar een entree van de jeugdbescherming bij andere welzijnssectoren, het helpen ontwerpen en realiseren van een adequaat voorzieningenpakket en het in samenwerking met andere welzijnssectoren ontwikkelen van nieuwe hulpverleningsvormen voor jeugdigen.
Het archief over de periode 1985-1989 is in 1990 overgebracht door het Nationaal Archief (2,75 meter). In oktober 2011 volgde een aanvulling over de jaren 1973-1986 (3,25 meter). In 2015-2016 is het gehele archief geïnventariseerd.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1973-1989
Omvang in meters:
6,60
Periode documenten:
(1969) 1973-1989
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv.nrs. 1-168.