Menu

Uw zoekacties: Vereniging Nationale Boeren Onderlinge te Amsterdam
x683 Vereniging Nationale Boeren Onderlinge te Amsterdam
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

683 Vereniging Nationale Boeren Onderlinge te Amsterdam
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
In deze plaatsingslijst zijn stukken opgenomen die afkomstig zijn van vier verenigingen: de Nationale Boeren Onderlinge, de Nationale Boeren Onderlinge en Stichtsche Ziekteverzekering (ca. 1950 voortgezet als Nationale Boeren Onderlinge II), de Coöperatieve Vereniging "Nieuwe Boeren Onderlinge" en de Coöperatieve Vereniging "Nationale Bedrijfsrisico Onderlinge".
De Nationale Boeren Onderlinge was een afdeling van de Bedrijfsvereniging voor ongevallenverzekering voor het agrarisch bedrijf, in het leven geroepen na de totstandkoming van de Land- en Tuinbouwongevallenwet 1922. De primaire taak van de vereniging, die gevestigd was te Amsterdam, was de uitvoering van de genoemde wet en de Ziektewet uit 1929.
De vereniging Nationale Boeren Onderlinge en Stichtsche Ziekteverzekering is opgericht op 29 maart 1932 door de vereniging Nationale Boeren Onderlinge, de Stichtsche Ziekteverzekering en drie verenigingen van arbeiders. Zij stelde zich als doel te worden betrokken bij de uitvoering van de Ziektewet en Kinderbijslagwet en andere sociale verzekeringswetten. De vereniging Nationale Boeren Onderlinge II, opgericht ca. 1950, was de voortzetting van de genoemde vereniging. Beide verenigingen waren gevestigd te Amsterdam.
De Coöperatieve Vereniging "Nieuwe Boeren Onderlinge" is opgericht in 1936/37. De vereniging was belast met de administratie en het beheer van de verenigingen die bij de oprichting betrokken waren.
De Coöperatieve Vereniging "Nationale Bedrijfsrisico Onderlinge", opgericht in 1941, was het orgaan dat alle niet-wettelijke verzekeringen uitvoerde, zoals de auto- en tractorverzekering en de verzekering tegen de risico's die voortvloeiden uit het sluiten van pachtovereenkomsten. De "Nationale Bedrijfsrisico Onderlinge" beheerde het ledenfonds, dat erop toezag dat de revenuen uitsluitend ten goede zouden komen aan de leden aangesloten bij de verschillende verenigingen van de N.B.O.
Op 1 januari 1950 werd de Nationale Boeren Onderlinge een rechtspersoonlijkheid bezittende afdeling van de Bedrijfsvereniging voor Ongevallenverzekering voor de Land- en Tuinbouw. Hier opvolgend vond in 1952 een reorganisatie plaats, waarin verschillende werkgebieden of onderafdelingen in het leven zijn geroepen, te weten Biesbosch en Omstreken, Boeren Onderlinge, Emmeloord en Omstreken, Friesland en Haarlemmermeer. Op 1 januari 1957 is alles overgenomen door deze gewestelijke afdelingen, die geen rechtspersoonlijkheid bezitten.
De Nationale Boeren Onderlinge is in 1957 geliquideerd. De uitvoering is overgegaan op de Bedrijfsvereniging voor het Agrarisch Bedrijf, de opvolger van de Bedrijfsvereniging voor Ongevallenverzekering voor de Land- en Tuinbouw.
Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
1923-1957
Omvang in meters:
3,15
Periode documenten:
1923-1957 (1963)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-80.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS