Menu

Uw zoekacties: Vlascommissie in de gemeente Haarlemmermeer te Hoofddorp

7019 Vlascommissie in de gemeente Haarlemmermeer te Hoofddorp

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het jaar 1938 was een belangrijk jaar voor de vlasteelt en vlasbewerking in Nederland. Doordat met name door de jongere arbeiders minder zorgvuldig werd gewerkt in de vlasteelt, gingen de gewassen bij het plukken en repelen in waarde achteruit. Er diende op korte termijn onderwijs in het vlasbewerken te worden gegeven. In de provincie Groningen werd daarmee gestart. In het gehele land werden, overigens zonder een centrale leiding, commissies gevormd.
Als contactpunt fungeerde de afdeling vlasteelt en vlasbewerking van het Centraal Instituut voor Landbouwkundig onderzoek in Wageningen. Al snel bleek dat een samenwerking op landelijk niveau gewenst was. De algemene kennis van de vlasbewerking was nl. klein en er werden verschillende methoden gebruikt. Zo kwam men op de gedachte een landelijke vlascommissie in het leven te roepen, waardoor provinciale en regionale vertegenwoordigers algemene voorschriften en arbeidsmethoden konden invoeren of verbeteren. Op initiatief van het Departement van Landbouw en Visserij werd het Consulentschap voor Vlasteelt en -bewerking ingesteld, met daaruit een contactcommissie, bestaande uit personen uit het bedrijfsleven: de vlasstudiecommissie.
In 1942 werd in navolging van Duitsland, Ierland en België het Nederlands Vlasinstituut in Wageningen opgericht. De taak van het Vlasinstituut lag op het gebied van voorlichting aan vlaskwekers met betrekking tot ziektebestrijding, bemesting, verbetering van werktuigen en het organiseren van cursussen in vlasplukken en -repelen. In de winter van 1939/1940 werd een proef-repelcursus in Haarlemmermeer georganiseerd. Doel hiervan was om na te gaan of bewerking van in Haarlemmermeer geteeld vlas in de toekomst dienstbaar zou kunnen worden gemaakt als project voor werkverruiming.
Het jaar daarop werd de proefcursus herhaald en naar aanleiding daarvan werd op 17 juli 1941 de Vlascommissie voor Haarlemmermeer opgericht, met als doel de vakbekwaamheid van landarbeiders op het gebied van de vlasbewerking te bevorderen. Voorzitter van de vlascommissie werd P.C. de Zeeuw, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer. De arbeiders/cursisten van de vlaspluk- en repelcursussen kregen een trainingstoeslag per week uitbetaald, welke werd gesubsidieerd door het Departement van Sociale Zaken. Iedere cursus werd begeleid door voorwerkers. Aan het eind van de cursus werden de arbeiders in de gelegenheid gesteld een diploma geoefend vlasplukker of -repelaar te behalen.
Ondanks de Tweede Wereldoorlog waren de cursussen ook in die periode een succes te noemen. Arbeiders die aan de cursussen deelnamen, kregen van het gewestelijk arbeidsbureau een zgn. 'Ausweis', zodat zij werden vrijgesteld van tewerkstelling in Duitsland. Aanvankelijk was er voldoende belangstelling voor het werk van de Vlascommissie. Echter in de winter van 1950/1951 ging de cursus vlasrepelen, wegens gebrek aan cursisten niet door. Teneinde meer propaganda te maken organiseerde de Vlascommissie in 1953 een linnen- en vlasdag. De belangstelling nam echter niet toe en in de winter van 1953/1954 werd de laatste vlasrepelcursus georganiseerd.
Bij de inventarisatie van het archief van de Vlascommissie in de gemeente Haarlemmermeer bleek dat de correspondentie niet geheel compleet was, met name de stukken betreffende de cursussen vlasplukken vertoonden grote hiaten, alleen van de cursusjaren 1942-1944 en 1952 werden bij inventarisatie stukken aangetroffen. Stukken betreffende de opheffing van de Vlascommissie in 1954 werden niet aangetroffen. Als leidraad voor de indeling van deze inventaris werd, voor zover mogelijk, gebruik gemaakt van de basisarchiefcode van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De totale lengte van het geïnventariseerde archief bedraagt 0,50 m.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1941-1954
Omvang in meters:
0,50
Periode documenten:
(1938) 1941-1954
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Inventaris inv. nrs. 1-38.
Gemeente:
Haarlemmermeer
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.