Menu

Uw zoekacties: Katholieke Land- en Tuinbouwbond (LTB), afdeling Haarlemmermeer

7053 Katholieke Land- en Tuinbouwbond (LTB), afdeling Haarlemmermeer

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 4 juli 1918 is de R.K. Diocesanen Land- en Tuinbouwbond te Nieuw-Vennep opgericht. Het doel was op katholieke grondslag landbouwers te verenigen door samenwerking en het verspreiden van godsdienstige, sociale, maatschappelijke en land- en tuinbouwkundige kennis. Ook het bestrijden van woeker, het bevorderen van landbouwkrediet en het stichten en steunen van verenigingen waar land- en tuinbouwers baat bij konden hebben werden als doel geformuleerd.
Door het samengaan van de afdelingen Lijnden, Hoofddorp en Nieuw-Vennep is op 13 december 1938 de afdeling Haarlemmermeer van de Katholieke Land- en Tuinbouwbond (LTB) opgericht. Het werkgebied van de afdeling was Haarlemmermeer en omgeving. Doel van de afdeling was het behartigen van de belangen van de leden. In de jaren ’90 wordt er gewerkt aan meer samenwerking waarbij verschillende land- en tuinbouworganisaties opgingen in de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO), afdeling Haarlemmermeer. In 1995 is de LTB, afdeling Haarlemmermeer opgehouden te bestaan.
Bij de bewerking van het archief zijn dubbele exemplaren en een exemplaar van Boer en Tuinder van 6 april 1956 verwijderd en vernietigd.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1918-1995
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
1918-1995
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-19.
Gemeente:
Haarlemmermeer
Geen resultaat gevonden  
Uw zoekterm komt niet voor in deze archieftoegang.