Menu

Uw zoekacties: Commissie tot wering van het schoolverzuim in de gemeente Ha...

7059 Commissie tot wering van het schoolverzuim in de gemeente Haarlemmermeer te Hoofddorp

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1900 is de Leerplichtwet in werking getreden. In deze wet werd bepaald dat iedere gemeente een commissie tot wering van schoolverzuim moest instellen. De Commissie tot Wering van Schoolverzuim te Haarlemmermeer werd op 13 april 1901 geïnstalleerd. Het werkgebied van de commissie strekte zich uit over alle openbare en bijzondere scholen van de Gemeente Haarlemmermeer en over de scholen van omliggende gemeenten voor zover het leerlingen betrof die in de Gemeente Haarlemmermeer woonden.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1901-1956
Omvang in meters:
0,40
Periode documenten:
(1900) 1901-1956
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-15. Het archief bevat ook notulen van vergaderingen van de Commissie van toezicht op het lager onderwijs in de gemeente Haarlemmermeer (kortweg Plaatselijke Schoolcommissie in de gemeente Haarlemmermeer), 1910-1917, 1922-1941.
Gemeente:
Haarlemmermeer