Menu

Uw zoekacties: Neutrale Kleuterschool te Lijnden

7061 Neutrale Kleuterschool te Lijnden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Vereniging Neutrale Kleuterschool Lijnden is op 12 mei 1950 opgericht. Doel is het geven van kleuteronderwijs aan kinderen van alle gezindten die hiervoor in aanmerking komen. Vanaf september 1950 huurde de kleuterschool een lokaal van de openbare lagere school no. 1.
Vanwege een leerlingentekort worden er plannen ontwikkeld om samen te gaan met de katholieke kleuterschool in Lijnden. In 1971 mislukten deze plannen. Met ingang van 1 augustus 1974 werd de Neutrale Kleuterschool opgeheven. De Gemeente Haarlemmermeer nam het besluit om een openbare kleuterschool te stichten in Lijnden.
Bij de bewerking van het archief zijn dubbele exemplaren verwijderd en vernietigd. Ook facturen en kwitanties van uitgaven voor de zaken als bijvoorbeeld school- en kantoorbenodigdheden, berekeningen voor afdracht aan het pensioenfonds, herinneringen voor betalingen van loonbelasting zijn vernietigd. In het archief zijn ook twee tijdschriften aangetroffen: De Boeg, maandblad van de Bond van Scholen voor Neutraal Bijzonder Onderwijs in Nederland en De Kleuterschool, wetgeving en administratie. Deze tijdschriften waren documentatie voor de medewerkers van de kleuterschool. Ze zijn opgenomen in dit archief omdat we niet hebben kunnen achterhalen of deze tijdschriften ergens anders aanwezig zijn en omdat ze een goed beeld laten zien van de opkomst van het kleuteronderwijs in deze jaren en de organisatie van neutraal bijzonder onderwijs.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1950-1974
Omvang in meters:
0,50
Periode documenten:
1950-1974 (1976)
Openbaarheid:
gedeeltelijk openbaar
Opheffing openbaarheidsbeperking:
toestemming gemeentearchivaris
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-32. Bij de volgende nummers zijn beperkingen ten aanzien van de openbaarheid gesteld. Nrs. 10-11 openbaar vanaf 2024, nrs, 8, 15, 19-20, 26, 28-30 vanaf 2025, nrs. 23-25 vanaf 2026 en nrs. 12, 17 en 21 vanaf 2027. De school is een initiatief van de Vereniging Neutrale Kleuterschool Lijnden.
Gemeente:
Haarlemmermeer