Menu

Uw zoekacties: Christelijk-Historische Unie (CHU) Haarlemmermeer te Hoofddorp
x7064 Christelijk-Historische Unie (CHU) Haarlemmermeer te Hoofddorp
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

7064 Christelijk-Historische Unie (CHU) Haarlemmermeer te Hoofddorp
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Christelijk-Historische Unie (CHU) was in Haarlemmermeer georganiseerd in kiesverenigingen/afdelingen per plaats zoals Abbenes, Lisserbroek, Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Er was een centrale, gemeentelijke, kiesvereniging.
Na de Tweede Wereldoorlog ging de CHU in de gemeenteraad samenwerken met de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) in de Protestants-Christelijke Raadsfractie Haarlemmermeer. Deze samenwerking begon bij de instelling van een zogenaamde noodraad, maar werd voortgezet na de verkiezingen in 1946. Bij de verkiezingen van 1949 boekten beide partijen winst. De samenwerking wordt in de fractievergaderingen voortgezet, maar in de raad zullen de beide partijen zelfstandig naar buiten treden. De notulen van deze gezamenlijke raadsfractie over de periode 1949-1963 maken deel uit van dit archief. De rest van het archief bevat stukken van de CHU in Haarlemmermeer.
In de jaren ’70 is er sprake van samenwerking tussen de CHU, de ARP en de Katholieke Volkspartij (KVP). Deze samenwerking is terug te vinden in de stukken rond de gemeenteraads- en provinciale statenverkiezingen van 1974. Deze samenwerking zou in 1980 leiden tot het samengaan van deze partijen in het Christen-Democratisch Appèl (CDA).
Bij de bewerking van het archief zijn dubbele exemplaren, documentatie van de landelijke CHU dat zich ook elders bevindt, stukken die geen betrekking hadden op de CHU in Haarlemmermeer, bankafschriften, kwitanties, bonnetjes en dergelijke verwijderd en vernietigd.
Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
1946-1980
Omvang in meters:
0,30
Periode documenten:
(1922) 1946-1980 (1981)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Hoofddorp, Raadhuisplein
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst in band 7064 nrs. 1-23.
Gemeente:
Haarlemmermeer
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS