Menu

Uw zoekacties: Vereeniging "Vooruit" ter bevordering der paardenfokkerij in...

7098 Vereeniging "Vooruit" ter bevordering der paardenfokkerij in de Haarlemmermeer te Hoofddorp

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Vereeniging Vooruit is opgericht in 1909 en had als volledige naam: Vereeniging "Vooruit" ter bevordering der paardenfokkerij in de Haarlemmermeer. Doel was het 'houden van bijeenkomsten, het geven van voordrachten op het gebied van paardenfokkerij en paardenkennis, het invoeren van fokmateriaal, het houden van concours hippique, de paardenfokkerij te bevorderen' *  .
Eén van de activiteiten die de vereniging organiseerde, was het concours hippique in Hoofddorp. Meer informatie hierover is te vinden in het Historisch Archief Haarlemmermeer, toegang 7001, inventarisnummers 2847-2879. Stukken betreffende de oprichting, reglementen en statuten bevinden zich eveneens in toegang 7001, inventarisnummers 2842-2845.
Bij nummer 2 zat een overzicht met gegevens uit het bevolkingsregister over dr. Willem Gerard van der Wal. Deze zijn verwijderd uit dit archief omdat het om een latere toevoeging gaat, waarvan de gegevens op een andere plek terug te vinden zijn.
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1912-1926
Omvang in meters:
0,05
Periode documenten:
1912-1926
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-4. Het archief is fragmentarisch. Stukken betreffende de oprichting, reglementen en statuten bevinden zich in het archief van het Gemeentebestuur van Haarlemmermeer, 1910-1945, toegangsnummer 7001, inv. nrs. 2842-2845.
Gemeente:
Haarlemmermeer