Menu

Uw zoekacties: Vereeniging Hoofddorpsche Rijschool Prinses Juliana te Hoofddorp

7099 Vereeniging Hoofddorpsche Rijschool Prinses Juliana te Hoofddorp

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Vereeniging Hoofddorpsche Rijschool Prinses Juliana is opgericht in 1931 door toenmalig burgemeester van de Gemeente Haarlemmermeer, A. Slob. Doel van de rijschool was de plaatselijke economie te bevorderen door de paardensport naar Haarlemmermeer te halen. De rijschool was gevestigd op een terrein dat gekocht was door de gemeente en voor een (laag) bedrag verpacht werd aan de vereniging. De gebouwen op het terrein kwamen voor rekening van de vereniging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de naam van de vereniging aangepast naar Hoofddorpsche Rijschool.
Op 31 mei 1941 ging burgemeester Slob met pensioen. Zijn opvolger, burgemeester Derks, wilde dat de overeenkomsten tussen de Gemeente Haarlemmermeer en de vereniging werden aangepast. Een groot deel van de stukken in dit archief gaan hierover.
In het familiearchief van de familie Slob (Noord-Hollands Archief, toegang 158, inventarisnummer 26) is meer informatie te vinden en blijkt dat de vereniging niet lang na het aanpassen van de overeenkomsten is verkocht.
Plaatsingslijst
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1934-1942
Omvang in meters:
0,05
Periode documenten:
1934-1942
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nr. 1. Het archief is fragmentarisch. Doel van de rijschool was de plaatselijke economie te bevorderen door de paardensport naar Haarlemmermeer te halen. Een groot deel van de stukken gaat over de aanpassingen van de overeenkomsten tussen de Gemeente Haarlemmermeer en de vereniging. Zie ook het archief van de familie Slob in de gemeente Haarlemmermeer, 1876-1945, toegangsnummer 158, inv. nr. 26.
Gemeente:
Haarlemmermeer
Categorie: