Menu

Uw zoekacties: Anti-Revolutionaire Bondskiesvereniging Haarlemmermeer

7105 Anti-Revolutionaire Bondskiesvereniging Haarlemmermeer

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief van de bondskiesvereniging is geschonken aan het Historisch Archief Haarlemmermeer door de heer W. Timmer te Rijsenhout. Het archief van de kiesvereniging Burgerveen en het archief van de kiesvereniging Zwanenburg-Halfweg is geschonken door dhr. Zekveld. Het archief van de kiesvereniging Nederland en Oranje te Badhoevedorp is geschonken door mr. J.P. van Alten uit Badhoevedorp. In het Historisch Archief Haarlemmermeer waren ook de archieven aanwezig van overige kiesverenigingen aanwezig. Er is voor gekozen om de archieven van de aparte kiesverenigingen onder te brengen in het archief van de bondskiesvereniging, omdat de bondskiesvereniging de overkoepelende vereniging voor Haarlemmermeer was.
Bij bronverwijzingen naar het archief zou bij voorkeur de volgende vermelding gebruikt moeten worden: Historisch Archief Haarlemmermeer, Archief van de Anti-Revolutionaire Bondskiesvereniging Haarlemmermeer, 1908-1948 (1980), inventarisnummer ..., of verkort als: HAH, Archief van de AR Bondskiesvereniging Haarlemmermeer, inv.nr. ...
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1897-1981
Omvang in meters:
1,10
Periode documenten:
1897-1981
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk na transport
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-50. Het archief bevat ook archieven van de Anti-Revolutionaire Kiesverenigingen Aalsmeerderdijk, 1945-1980, Badhoevedorp, 1928-1964, Bennebroekerweg Oostzijde, 1945-1961, Burgerveen, 1921-1970, Nieuw-Vennep, 1897-1974, en Vijfhuizen, 1921-1968 (1971). van de Anti-Revolutionaire Kiesvereniging Zwanenburg-Halfweg is alleen een kasboek over den periode 1972-1981 aanwezig. De Anti-Revolutionaire Bondskiesvereniging Haarlemmermeer was de overkoepelende vereniging voor Haarlemmermeer.
Gemeente:
Haarlemmermeer